Odată anunţată redeschiderea fabricii de zahăr de la Luduş, fermierii locali au fost încurajaţi să se reapuce de plantat sfeclă.
Agricultorii au pregătit stocurile de materie primă, doar că cerinţele de pe hârtie nu s-au potrivit cu realitatea din teren.
Aşa se face că, din motive precum defecţiuni tehnice la aparatele de specialitate din fabrică sau din cauza unor plăţi întârziate pentru transportatori, mai mult de jumătate din cantitatea de sfeclă de zahăr cultivată nu a mai fost valorificată.
"Am 10 hectare. Încercăm să ducem la fabrică până nu se închide, să primim și noi banii pe ce am lucrat. Au promis că vin, dar nu știm nimic", spune un fermier.
Citește și: Meniul de Revelion, mai scump decât cel de nuntă. Sumele plătite de români pentru a petrece la restaurant
Practic, din totalul de 3.000 de tone de sfeclă de zahăr, cât ar trebui să fie prelucrate pe zi la Luduş, s-a ajuns la doar 500 de tone de materie primă transformată în produs final.
"Vă dați seama ce înseamnă să investești într-un hectar de sfeclă și să rămână în câmp. Nu o să mai primim nici subvenții, din moment ce nu am predat sfecla", spune un alt fermier.
Din păcate, în total, fermierii ar putea să piardă şi 17.000 de lei pe fiecare hectar nevalorificat.
Fabrica de Zahăr Luduş: "Recoltarea este exclusiv în sarcina fermierilor"
"Am făcut toate eforturile și am prelungit cu 10 zile termenul de preluare a sfeclei de zahăr de la fermieri, peste planul de producție al fabricii anunțat de la bun început, iar sâmbătă va fi ultima zi de prelucrare. Funcționarea fabricii la capacitate minimă de tăiere conduce la pierderi zilnice de 300.000 lei, deoarece consumul de gaz, energie și consumabile este sensibil egal cu consumul înregistrat la capacitatea maximă de funcționare.
La suprafața de sfeclă recoltată și contractată, campania din acest an urma să fie de 60 de zile, respectiv 15 septembrie – 15 noiembrie, așa cum am anunțat încă de la început. Însă, faptul că unii fermieri nu au reușit să-și recolteze în timp util sfecla și pentru a reuși să transportăm toată sfecla recoltată din câmp, am decis să extindem perioada de campanie tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor. Potrivit prevederilor contractului, fabrica are obligația de a transporta sfecla, însă cu condiția de a fi pusă la un drum de acces în orice condiții meteorologice.
De asemenea, potrivit contractului, fabrica și-a asumat să sprijine financiar, într-un anumit cuantum, lucrările pentru amenajarea căilor de acces. Cu toate acestea, 80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la acces ceea ce a îngreunat transportul.
Recoltarea este exclusiv în sarcina fermierilor, fabrica având doar calitate de prestator de servicii. Pentru a putea avea o fabrică de zahăr funcțională trebuie să existe un parteneriat bazat pe asumare, comunicare și profesionalism între echipa fabricii și fermieri. Fabrica de Zahăr Premium Luduș a preluat deja 96% din cantitatea contractată. Mai mult, în data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi care nu au recoltat", a declarat Mihaela Neagu, investitor al Fabricii de Zahăr Premium Luduş.