Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Fabrica model de la Ulmi

Fabrica model de la Ulmi

de Georgiana Adam    |   

La final de epocă industrială, asistăm la o transformare semnificativă a proceselor de producție. După secole de poluare și neglijare a mediului înconjurător, schimbarea paradigmelor a devenit o necesitate. Iar România are, în acest moment, una dintre cele mai moderne şi sustenabile fabrici de electrocasnice din Europa, la Ulmi. Este prima unitate de producție din țară construită după principiile Industry 4.0 şi în același timp un etalon în materie de eficiență energetică și utilizare optimă a materialelor și resurselor, fiind echipată cu cele mai avansate tehnologii de automatizare și machine learning.

Murat Büyükerk, CEO Beko România: ”Deschiderea fabricii din Ulmi, în 2019, a marcat o nouă eră în ceea ce privește producția, sub conceptul Industry 4.0, poziționând România drept reper în materie de eficiență energetică și gestionarea inteligentă a resurselor”.

Inaugurată în 2019, în urma unei investiții inițiale de 167 de milioane de euro, fabrica Beko România și-a îmbunătățit permanent indicatorii de sustenabilitate. Prin datele colectate în timp real de la 22.000 de senzori se analizează permanent performanțele și se decid optimizările necesare. Astfel, de la inaugurare, consumul de energie per produs a scăzut la mai puţin de jumătate, cel de apă cu 60%, iar pierderile au fost reduse cu peste un sfert. O parte considerabilă din energia consumată în procesul de fabricație provine din propriul parc fotovoltaic, până în prezent fiind prevenite emisii de peste 1.500 de tone CO2.

Inovația și ecodesignul sunt esențiale pentru industria de electrocasnice. Încă din faza de cercetare, mașinile de spălat produse la Ulmi sunt concepute pentru a reduce impactul asupra mediului și consumul de resurse atât în faza de producție, cât și în cea de utilizare. Reducerea consumului de plastic, creșterea durabilității și a gradului de reciclabilitate a produselor sunt direcții prioritare pentru a contribui la o economie circulară.

Murat Büyükerk, CEO Beko România: ”Suntem mândri că mașinile noastre de spălat rufe care poartă eticheta „Made in Ro” promovează Romania în peste 40 de țări, vorbind despre calitate, inovație și sustenabilitate”.

Aparatele fabricate la Ulmi, încorporează materiale reciclate sau alternative. Până în prezent au fost produse peste 4 milioane de mașini de spălat rufe, cele mai multe au fost exportate în peste 40 de state, inclusiv în țări îndepărtate. Unitatea este dotată cu sisteme automate și mașini electrice pentru manipularea și depozitarea componentelor și produselor finite și nu folosește vehicule pe bază de combustibili fosili, ceea ce reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon. În 2022 performanțele în materie de producție sustenabilă ale fabricii din Ulmi au fost recunoscute la nivel internațional. Forumul Economic Mondial i-a acordat statutul de Sustainability Lighthouse, devenind astfel una dintre puținele fabrici din Europa cu acest statut.

  • Prima unitate de producție din România construită după principiile Industry 4.0;
  • Investiție de peste167 milioane de euro;
  • Până în prezent în fabrica de la Ulmi au fost produse peste 4 milioane de mașini de spălat rufe;
  • 82% dintre maşinile de spălat produse la Ulmi sunt exportate.
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă