Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România, la un pas de o nouă criză | Fabrica de zahăr de la Luduş riscă să-şi închidă porţile. Care sunt consecinţele

România, la un pas de o nouă criză | Fabrica de zahăr de la Luduş riscă să-şi închidă porţile. Care sunt consecinţele

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:17 04 Mai 2022 Modificat la 19:22 04 Mai 2022

Guvernul încearcă să ia măsuri în acest sens şi a demarat negocierile gigantul Tereos care a spus că va renunța la fabrică. În cazul închiderii, atât sutele de angajați cât şi fermierii vor rămâne fără locuri de muncă. 

Decizia închiderii a fost luată încă de anul trecut. Directorul făbricii a anunţat în cadrul ultimelor discuții faptul că nu este una definitivă, iar Guvernul va face eforturi pentru menţinerea activității.

"A doua veste, a fost mandatat de guvern sa depunem toate diligențele necesare pentru menținerea activității la fabrica de zahăr de la Luduş, o companie românească, dar deținută de un grup francez care a luat decizia în 2021 să încheie activitatea de producție a zaharului în România.

Fabrica este în funcţiune şi ar fi păcat să fie dezmembrată, de aceea la nivelul guvernului trebuie să facem toate eforturile să menținem activitatea, salariații şi să păstram acele locuri de muncă.

Avem foarte mulţi fermieri care aveau contract în trecut cu fabrica de zahăr s-au dotat cu echipamente specifice, iar statul a investit sume consistente în sprijinirea acestor fermieri", a spus AdrianChesnoiu, ministrul Agriculturii.

Mai exact, Guvernul îi va mandata pe reprezentanții Ministerului Agriculturii să înceapă negocierile pentru menținerea activității făbricii de zahăr de la Luduș, la care gigantul francez Tereos va renunța.

Menținerea activității fabricii este necesară pentru a asigura 25% din necesarul de consum de zahăr din producția internă, în contextul în care exporturile de zahăr din Ucraina sunt afectate de invazia Rusiei.

"Este foarte important să ne securizăm măcar făbricile şi producția de zahăr pe care avem mult sub nivelul necesar de consum.

Dacă scădem cu aceasta închidere sub 15% producția internă faţă de consumul anual va fi foarte rău pentru români şi periculos.

În cazul închiderii, aproape 150 de angajați ai fabricii, dar şi 350 de fermieri care cultivă sfecla de zahăr vor rămâne fără locuri de muncă", spune Moldovan Ioan Cristian primar Luduș

"Vestea închiderii fabricii am primit-o în urma cu un an. Media de vârsta în fabrica e de 49 de ani. Mulţi suntem cu familii, locuri de muncă sunt greu de găsit", spune Daniel Preda, angajat la fabrica de zahăr din Luduş din 1991.

Dacă până acum 5 ani în ţara noastră existau 1400 de cultivatori de sfeclă de zahăr, anul trecut numărul lor a ajuns la 453.

Până în 2017, România a avut 4 fabrici de zahăr. Din 2020 mai aveam doar două companii producătoare. Din ianuarie mai funcționează doar una.

Cu două puncte de lucru: în Buzău şi Roman. Asta după ce fabrica din Luduş a fost închisă. Ministerul Agriculturii a trimis un memorandum guvernului prin care se cere inițierea unei negocieri cu francezii care dețin afacerea.

Motivele care stau la baza documentului sunt: pierderea producţiei interne de 25% din consumul total al românilor de zahăr. Asta înseamnă că va trebui să creștem importul. Doar că şi aici vom întâmpina dificultăți pentru că unul din principalii noştri furnizori era Ucraina.

Ori de-acolo nu mai putem cumpăra. Mai mult, rămânând o singură companie producătoare, aceasta ar deţine monopolul pe piaţă şi ar putea creşte artificial preţul.

Fabrica din Luduş a menținut o oarecare concurență pe piaţă, explică ministerul agriculturii. Şi evident, creșterea șomajului în zonă după ce angajaţii fabricii şi-au pierdut locurile de munca dar şi pierderea afacerilor celor care furnizau sfecla de zahăr către această fabrică.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole