Pilotul a reușit să se catapulteze și a fost recuperat de un elicopter militar. Starea sa este stabilă, potrivit sursei citate.
Alte șase persoane au fost rănite în urma prăbușirii aparatului pe portavion.
Trei răniți au fost evacuați într-un centru medical din Manila, Filipine, iar starea lor este, de asemenea, stabilă, se spune în comunicatul autorităților militare.
Ceilalți trei marinari răniți au primit îngrijiri pe portavion.
Cauza incidentului este investigată.
Mark Langford, un purtător de cuvânt militar al Flotei a 7-a americane din Japonia, a declarat, marți, că impactul dintre F-35 și puntea portavionului a fost superficial și că nava și aparatele de zbor și-au reluat activitățile normale.
Cât privește aparatul implicat în incident, "recuperarea acestuia este în desfășurare", a menționat oficialul.
Prima prăbușire a unui F-35 proiectat pentru operațiuni pe portavioane
CNN precizează că este prima prăbușire consemnată a unui aparat F-35C, varianta cu un singur motor dedicată operațiunilor pe portavion a acestui aparat de luptă cu capabilități stealth (invizibil).
Versiunea F-35C este ultima care a devenit operațională, fiind în serviciu din 2019.
În data de 4 ianuarie, anul curent, un aparat F-35A al forțelor sud-coreene a efectuat o aterizare de urgență "pe burtă" într-o bază aeriană, după ce trenul de aterizare s-a defectat ca urmare a unor probleme cu echipamentul electronic.
În anii anteriori, aparatele F-35 au fost implicate în alte cel puțin opt incidente.
Într-unul dintre acestea, aparatul, aparținând forțelor japoneze, s-a prăbușit în Oceanul Pacific iar pilotul a murit.
Autoritățile japoneze au spus că incidentul a fost provocat de "dezorientarea spațială" a pilotului, o stare în care acesta nu poate sesiza în mod corect poziția, altitudinea, ținuta de zbor sau deplasarea avionului.
Marea Chinei de Sud, revendicată de Beijing și scena unor activități navale intense
La momentul prăbușii aparatului F-35C pe puntea sa, portavionul Carl Vinson naviga în Marea Chinei de Sud împreună cu portavionul USS Abraham Lincoln într-o operațiune care a început duminică.
Cu o suprafață de 1,3 milioane de mile pătrate, Marea Chinei de Sud a fost scena unei intense activități navale în ultimii ani, în condițiile în care China își susține pretențiile teritoriale asupra celei mai marți părți a regiunii, construind și militarizând insule artificiale și recifuri.
SUA își susțin dreptul de navigare liberă în apele internaționale iar operațiunile portavioanelor au scopul de a asigura exercitarea acestui drept, menționează CNN.
Sâmbătă, vasele militare americane împreună cu o navă japoneză au luat parte la un amplu exercițiu în Marea Filipinelor, o zonă a Pacificului situată între Taiwan, Guam și Insulele Mariane de Nord.
La o zi după acest exercițiu, China a realizat cea mai mare incursiune aeriană din 2022 în apropiere de Taiwan, trimițând 39 de avioane militare, inclusiv un bombardier cu capacități nucleare.
Foto: Portavionul american USS Carl Vinson