Antena 3 CNN Externe Extremiștii din Catalonia amenință cu încurajarea unei insubordonări civice masive: „Decizia Madridului este cea mai mare agresiune împotriva acestei regiuni"

Extremiștii din Catalonia amenință cu încurajarea unei insubordonări civice masive: „Decizia Madridului este cea mai mare agresiune împotriva acestei regiuni"

2 minute de citit Publicat la 14:45 23 Oct 2017 Modificat la 14:45 23 Oct 2017

Partidul de extremă stânga catalan CUP a amenințat luni că va organiza o campanie de 'insubordonare civică masivă' dacă guvernul central de la Madrid va prelua controlul asupra regiunii, așa cum a spus că o va face la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce purtătorul de cuvânt al formațiunii politice Junts pel Si a spus că parlamentul regional se va întruni joi în sesiune plenară pentru a stabili răspunsul pe care îl va oferi executivului central, potrivit dailymail.com.

Partidul de extremă stânga Candidatura Unității Populare (CUP), aliat-cheie al coaliției liderului separatist Carles Puigdemont, susține că decizia Madridului este „cea mai mare agresiune" împotriva Cataloniei de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975), care i-a retras autonomia.

Sâmbătă, Consiliul de Miniștri a decis să declanșeze aplicarea Articolului 155 din Constituție, care mai trebuie autorizată de Senat, pentru a pune în aplicare măsuri drastice pentru preluarea controlului direct asupra regiunii: executivul catalan ar fi demis, iar parlamentul și media publice ar fi puse sub tutelă.

Această „agresiune" va declanșa o ripostă, atenționează CUP, care anunță un răspuns sub formă de „insubordonare masivă din partea cetățenilor".

CUP este un aliat indispensabil al lui Carles Puigdemont, coaliția de 62 de aleși ai acestuia având nevoie de zece voturi de la această formațiune radicală din parlamentul regional, care are 135 de locuri, pentru a avea majoritatea.

Această formațiune anticapitalistă și separatistă a participat de asemenea la organizarea de „comitete de apărare a referendumului", formate din cetățeni care s-a adunat în fața birourilor de vot pentru a permite organizarea la 1 octombrie a referendumului de independență, interzis de autoritățile spaniole.

Scrutinul ilegal a fost marcat de violențe ale forțelor de ordine.

În comunicatul său, CUP cere de asemenea proclamarea „cât mai rapid posibil" a unei republici independente, bazată de rezultatele referendumului: 90% au votat în favoarea independenței, la o rată de participare de 43%, conform cifrelor guvernului regional.

Liderul catalan a amânat până acum adoptarea unei declarații unilaterale de independență de către parlament, pentru a lăsa timp 'dialogului' cu Madridul. Însă Puigdemont a refuzat să răspundă clar solicitărilor guvernului lui Mariano Rajoy, care a cerut ca el să renunțe oficial la planurile de secesiune.

În lipsa unei răspuns pe care să îl considere satisfăcător, guvernul a anunțat sâmbătă măsuri pentru preluarea controlului, care ar urma să fie adoptate vineri.

CUP a obținut 8,3% din voturi la alegerile regionale din 2015.

Tot luni, un purtător de cuvânt al partidului regional Junts pel Si a spus că parlamentul Cataloniei va avea joi o sesiune plenară pentru a decide răspunsul pe care îl va da guvernului central după ce acesta a amenințat că va impune o conducere directă asupra regiunii.

Purtătorul de cuvânt a declarat că partidul intenționează chiar să atace în justiție aplicarea Articolului 155, care privează de putere guvernul regional și deschide calea pentru noi alegeri.

Senatul spaniol ar urma să adopte vineri Articolul 155.

După această măsură, liderul catalan Carles Puigdemont își va pierde toate puterile și nu va mai primi salariu, a spus luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, într-un interviu la radio.

Madridul ar putea instaura temporar un singur reprezentant care să guverneze regiunea.

Etichete: Catalonia
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole