Lui Le Pen, despre care sondajele arată că este principalul contracandidat al președintelui Emmanuel Macron pentru alegerile prezidențiale din primăvară, i s-au alăturat și alți politicieni de dreapta.
„A decora Arcul de Triumf doar în culorile Uniunii Europene, fără prezența unui steag național, este un adevărat atac la adresa identității națiunii noastre, pentru că acest monument onorează victoriile noastre militare și adăpostește Mormântul Soldatului Necunoscut.” a spus ea într-o declarație, citată de Reuters.
Arborarea steagului UE a fost o ocazie pentru Le Pen de a-l critica pe Emmanuel Macron, spunând că o astfel de decizie nu putea fi luată „decât la ordinul său direct”.
„Emmanuel Macron, cu această ocazie, a trădat încă o dată îndatoririle funcției sale și și-a demonstrat încă o dată disprețul arogant față de istoria noastră, din motive de ambiție personală”, a mai spus ea.
Candidata la președinție din partea partidului Les Republicains, de centru dreapta, Valerie Pecresse a criticat la rândul ei arborarea.
„Prezidarea Europei da, ștergerea identității franceze nu! Îl rog solemn pe Emmanuel Macron să ne rearboreze tricolorul alături de cel al Europei sub Arcul de Triumf. Datorăm aceasta tuturor luptătorilor noștri care și-au vărsat sângele pentru el”, a scris Pecresse pe Twitter.
„Drapelul francez nu a fost înlocuit. Campania electorală nu este un permis gratuit pentru minciuni și controverse mărunte", a transmis secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, pe Twitter.
Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, Franţa a preluat, de la Slovenia, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni.
Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023).
Citește mai mult: Franța a preluat președenția rotativă a Uniunii Europene, în prima zi din 2022