Antena 3 CNN Externe Extrema dreapta AfD cere ieşirea Germaniei din UE şi anularea sancţiunilor impuse Rusiei

Extrema dreapta AfD cere ieşirea Germaniei din UE şi anularea sancţiunilor impuse Rusiei

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:19 29 Noi 2024 Modificat la 20:19 29 Noi 2024

Programul electoral al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cere ieşirea Germaniei din UE, de asemenea părăsirea zonei euro şi revenirea la marca germană, încetarea politicilor de combatere a schimbărilor climatice, măsuri împotriva migraţiei ilegale şi anularea sancţiunilor impuse Rusiei pentru a fi reluate importurile de gaz rusesc, relatează vineri agenţia EFE, citat de Agerpres.  

„Considerăm necesară ieşirea Germaniei din UE şi crearea unei noi Comunităţi Europene", referire la blocul comunitar existent până în 1993, când Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE) şi puterile Bruxellesului au fost de atunci sporite, se arată în programul publicat de mai multe mass-media germane. Programul AfD critică astfel „transformare treptată" a UE într-un stat central despre care afirmă că nu a primit niciodată legitimitate democratică.

Documentul acestui partid conservator şi suveranist include secţiuni în care sunt reafirmate cererile formaţiunii de reducere a migraţiei şi restrângere a dreptului de azil, altele în care respinge reformele energetice şi politicile împotriva schimbărilor climatice, precum şi un capitol în care deplânge o demonizare a „bărbatului alb" într-o societate progresistă.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) cere anularea sancţiunilor care au fost impuse Rusiei după invazia asupra Ucrainei, argumentând că este în interesul economiei germane să fie reluate importurile de gaz rusesc.

Cât despre Ucraina, AfD se declară împotriva aderării acestei ţări la NATO şi UE. Tot la capitolul politică externă, AfD pledează pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau pentru retragerea Germaniei din această organizaţie, estimând că organizaţiile multilaterale, precum aceasta sau ONU, tind să se transforme în guverne supranaţionale lipsite de legitimitate democratică.

Acest program mai trebuie aprobat la congresul partidului din ianuarie, înainte de alegerile federale anticipate convocate pentru 23 februarie, după ce coaliţia de guvernare condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz a pierdut majoritatea în urma înlăturării Partidul Liber-Democrat (FDP) din guvern, pe fondul unor dispute bugetare apărute în timp ce Germania trece prin al doilea an de recesiune şi mai multe sectoare ale economiei germane se află în criză şi anunţă concedieri, cum este cazul sectorului auto.

Toamna aceasta, toate cele trei formaţiuni din coaliţia de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al fostului ministru de finanţe Christian Lindner şi Verzii conduşi de Robert Habeck şi de titulara Externelor, Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale, în timp ce formaţiunile anti-sistem şi de extremă dreapta au obţinut rezultate record.

De asemenea, la europarlamentarele din iunie cele trei partide din coaliţia acum destrămată a lui Scholz au obţinut împreună numai 31% din voturi, iar partidul Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat în faţa tuturor celor trei formaţiuni de guvernare.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole