Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Exploziile din Marea Baltică escaladează tensiunile dintre Rusia şi Occident. Reacţia Uniunii Europene

Exploziile din Marea Baltică escaladează tensiunile dintre Rusia şi Occident. Reacţia Uniunii Europene

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:48 28 Sep 2022 Modificat la 18:59 28 Sep 2022

Exploziile la gazoductele din Marea Baltică au escaladat tensiunile între Rusia şi Occident. Printre primii oficiali europeni care au reacţionat imediat după incident a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

După o întâlnire cu ministrul danez al apărării la Bruxelles, oficialul a blamat scurgerile misterioase de gaz şi le-a numit rezultatul clar al unor acte de "sabotaj".

Totodată, şeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că avariile aduse conductelor Nord Stream 1 și 2 nu sunt o coincidență şi că toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat.

În plus, acesta a punctat că perturbarea intenționată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și a asigurat că sabotajul va fi abordat printr-o reacție solidă și unită a blocului comunitar.

Exploziile din Marea Baltică escaladează tensiunile dintre Rusia şi Occident. Reacția Uniunii Europene

"Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea intenționată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi abordată printr-o reacție solidă și unită", spune şeful diplomației europene, Josep Borrell.

Şi secretarul american de Stat Anthony Blinken a avut o reacţie imediată în urma incidentului.

"Scurgerile sunt în curs de investigare. Rapoartele inițiale indică faptul că acesta poate fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj. Dar acestea sunt rapoarte inițiale și nu am confirmat încă asta. Dar dacă se confirmă, clar că nu este în interesul nimănui.

Pe de altă parte, Moscova respinge orice acuzație legată de acest incident.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu doar că neagă orice implicare a Rusiei în incident, dar spune că astfel de afirmații sunt de-a dreptul stupide.

În cadrul unei conferințe telefonice zilnice cu jurnaliştii ruşi, acesta a declarat că Rusia nu ar risca pierderea inutilă de gaz, în condițiile în care gazul este foarte scump pentru toată lumea.

UE va impune sancţiuni drastice în cazul în care Rusia se dovedeşte vinovată

"Este destul de previzibil şi, de asemenea, previzibil de stupid să exprimi astfel de versiuni. Aceasta este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele linii ale Nord Stream 2 sunt pline de gaz - întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump", spune Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Investigațiile privind scurgerile de gaze sunt în desfășurare în Danemarca și Suedia, țări care se află cel mai aproape de zona incidentelor.

UE a anunţat miercuri că îşi va consolida securitatea energetică după incidentele de la gazoductele Nord Stream. În plus, Europa ameninţă cu sancţiuni drastice dacă se confirmă suspiciunile că Rusia se află în spatele exploziilor de luni.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, iar oficialii de la Berlin şi Copenhaga suspectează acte de sabotaj. Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de zona Dueodde.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional de trei săptămâni din cauze tehnice invocate de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect contestat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancționarea Rusiei. Deşi nu sunt funcţionale, cele două conducte sunt umplute cu gaz.

Norvegia aduce armata în apropierea instalațiilor de gaze în urma incidentului Nord Stream

Armata va păzi instalațiile de petrol și gaze din Norvegia, în urma suspiciunii de sabotaj al conductelor de gaz din apele suedeze și daneze, scrie Sky News. Informația a fost confirmată de premierul Jonas Gahr Stoere miercuri după-amiază.

Acesta a declarat: "Armata va fi mai vizibilă la instalațiile norvegiene de petrol și gaze". Stoere a adăugat că un atac asupra instalațiilor offshore norvegiene ar trebui să fie "gestionat împreună cu aliații noștri".

Norvegia a declarat deja că "va crește gradul de pregătire" în jurul instalațiilor de petrol și gaze - în urmă cu câteva luni, Marina Regală a declarat că a urmărit submarinele rusești în timp ce se deplasau spre sud dinspre Arctica de-a lungul coastei norvegiene.

Poliția norvegiană a întărit securitatea în jurul instalațiilor de petrol și gaze ale țării. Acest lucru a fost confirmat de direcția națională de poliție, dar instituția nu a dat detalii despre măsurile luate.

Etichete: Rusia occident
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole