Antena 3 CNN Externe Explozie puternică a unui vulcan din Guatemala. Autoritățile se așteaptă la evenimente de intensitate și mai mare FOTO

Explozie puternică a unui vulcan din Guatemala. Autoritățile se așteaptă la evenimente de intensitate și mai mare FOTO

Vulcanul Santiaguito, situat în departamentul Quetzaltenango din vestul Guatemalei şi care se află în activitate constantă, a înregistrat marţi o explozie puternică, a informat o sursă oficială citată de EFE.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) din Guatemala a raportat că la ora locală 06:58 (12:58 GMT) staţia seismică STG3 a înregistrat explozia acestui colos cu o înălţime de 2.550 de metri.

Potrivit Institutului, norul de cenuşă se ridică la circa 5.000 de metri deasupra nivelului mării şi se îndreaptă spre vest. Institutul a avertizat că norul de cenuşă ar putea ajunge la o distanţă de până la 40 de kilometri.

Explozia a generat erupţii piroclastice, lava revărsându-se pe versanţii de vest şi de sud-est ai vulcanului pe o distanţă de 2 kilometri, au informat surse ale institutului.

Insivumeh a avertizat că activitatea vulcanului Santiaguito se menţine la grad "înalt de periculozitate" şi nu a eliminat posibilitatea înregistrării de evenimente de o mai mare intensitate.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile