Antena 3 CNN Actualitate Religie Explicațiile călugărilor de la Mănăstirea Putna în cazul morții elevului care visa să devină preot. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu băiatul

Explicațiile călugărilor de la Mănăstirea Putna în cazul morții elevului care visa să devină preot. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu băiatul

6 minute de citit Publicat la 09:35 17 Aug 2017 Modificat la 09:35 17 Aug 2017

Reprezentanții Mănăstirii Putna relatează, într-un amplu comunicat oficial, condițiile în care a avut loc accidentul în urma căruia un tânăr seminarist din Iaşi şi-a pierdut viaţa.

În comunicat se arată că „Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iași, a venit la mănăstire și a solicitat să participe o lună la activitățile mănăstirii, semnând contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017”.

Vineri, el a coborât în pivnița mănăstirii împreună cu alți doi colegi cu un lift scos din uz încă din 1992 pentru transportul persoanelor. „În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mișcare de tracțiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistență a coloanei liftului și a fost prins între această bară și bara metalică din partea superioară a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul și l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieșit din lift ajutat de un alt coleg”, se arată în comunicat. 

Băiatul a fost transportat la spital, unde a murit câteva zile mai târziu.

Comunicatul complet

La Mănăstirea Putna vin în perioada vacanței elevi la seminarii teologice și la alte licee și studenți la Teologie și la alte facultăți, care se încadrează în programul activităților mănăstirii, prin contract de voluntariat. 

În urma unui pelerinaj pe jos de la Suceava la Putna din anul 2004, la care au participat 500-600 de studenți, mănăstirea a început să acorde o atenție deosebită tinerilor care și-au îndreptat pașii în vacanțe spre mănăstire. În toți acești ani, au fost sprijiniți elevi și studenți care au dorit să petreacă o parte a vacanței la mănăstire, în vederea formării morale și în plan social a acestora. Astfel, tinerilor li se recomandă participarea la o parte dintre slujbele bisericești, spovedania, lectura și au loc discuții pe teme culturale, de moralitate, civice și mici excursii în jurul mănăstirii. De această componentă formativă a programului lor la mănăstire se ocupă protosinghelul Dosoftei Dijmărescu (doctor în istorie, licențiat în informatică și teologie), protosinghelul Ieremia Berbec (doctor în matematică, master în teologie) și ieromonahul Gherasim Soca (profesor, master în teologie). De asemenea, ei iau parte la ascultările din mănăstire (sarcinile zilnice pe care le împlinește personalul mănăstirii), în special cele legate de buna primire a pelerinilor: la biserică, la Muzeu și la servirea mesei – circa 200 de pelerini mănâncă zilnic, gratuit, la mănăstire. Special pentru tineri, mănăstirea editează anual „Cuvinte către tineri”. 

Elevii și studenții care solicită să petreacă o parte din vacanță la mănăstire trebuie să aibă recomandare de la preotul paroh al parohiei de unde provin. Participarea la activitățile mănăstirii se face prin contract de voluntariat. 

În urma acestei legături cu mănăstirea, în funcție de starea socială și de necesitățile de studii ale fiecăruia, mănăstirea le oferă un sprijin material, în unele cazuri sprijinindu-i pe întreaga durată a studiilor, dacă familia nu poate face aceasta. 

Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iași, a venit la mănăstire și a solicitat să participe o lună la activitățile mănăstirii, semnând contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017. 

Vineri, 11 august a.c., în jurul orei 10.00-10.15, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivnița mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria inițiativă a celor trei tineri și în absența oricărui viețuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un viețuitor al mănăstirii și sub supravegherea acestuia. Menționăm faptul că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mișcare de tracțiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistență a coloanei liftului și a fost prins între această bară și bara metalică din partea superioară a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul și l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieșit din lift ajutat de un alt coleg. 

Imediat a fost anunțat doctorul Sebastian Cătălin Mircea (cod de parafă B96197), călugăr la mănăstire, care este medic de familie și care acordă primul ajutor în situații de urgență medicală. Acesta a constatat că tânărul era echilibrat hemodinamic și respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spațiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui, și a mâncat puțin. În toată această perioadă, a fost însoțit de părintele medic. 

Ierodiaconul Sebastian a constatat că Sebastian Lungu manifestă tulburări de vorbire și de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburări neurologice, și a sunat la Spitalul din Rădăuți. Spitalul din Rădăuți este cel la care sunt transportați pacienții din zona Putna în cazul apelului la 112. A fost informat că la Spitalul din Rădăuți nu funcționează computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic și tratament. De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu mașina la Spitalul Județean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare și era în continuare echilibrat hemodinamic și respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidențiat carotida comună cu disecție, dar funcțională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgență „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iași cu ambulanța, cu diagnosticul disecție de carotidă comună stângă. La Iași a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august. 

În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital. 

Menționăm că, în 11 august, accidentul a fost comunicat de îndată către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ca eveniment cu incapacitate temporară de muncă. În a patra zi de la accident, când a survenit decesul, pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, conform prevederilor legale. În momentul de față, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășoară cercetarea evenimentului. 

Am oferit detaliile de mai sus cu speranța că ele vor risipi minciunile și interpretările tendențioase puse în circulație în mass-media și pe rețelele de socializare de către autorii a două articole de pe portalul adevarul.ro, Iulia Ciuhu, respectiv Iulia Ciuhu și Ionuț Benea, fără să aștepte precizările din partea mănăstirii, cum ar fi fost firesc și onest. De exemplu, Sebastian Lungu nu a fost dus la „o clinică privată”, cu scopul de a nu mediatiza accidentul, așa cum apare în mod mincinos într-unul dintre articole, ci medicul mănăstirii a încercat transportarea lui cât mai rapid la un spital de stat dotat corespunzător diagnosticului pe care l-a pus și care s-a dovedit a fi corect. De altfel, părintele medic a fost alături de tatăl tânărului când a fost anunțat decesul acestuia, la spitalul de la Iași. 

Din păcate, acest eveniment tragic, care a fost un accident, este folosit în mod tendențios de către cei doi autori pentru a ataca Biserica Ortodoxă. Comentariile la articole sunt pline de ură și de obscenități și sunt relevante pentru ceea ce au dorit să realizeze și au realizat.

Domnișoara Iulia Ciuhu nu a avut nimic de reproșat Mănăstirii Putna când ea însăși a stat în mod gratuit câteva zile la mănăstire, în preajma sărbătorilor de Paști din anul 2015, încadrându-se în programul liturgic și participând la diferite activități. Iar domnul Ionuț Benea este cunoscut pentru articolele și postările sale batjocoritoare față de Biserica Ortodoxă Română și față de morala creștină. 

Întrucât în zilele de 14-15 august a fost hramul mare al mănăstirii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august este ziua de pomenire a ctitorilor (cum se poate vedea și din transmisiile de pe pagina de Facebook a mănăstirii), conducerea mănăstirii a apreciat că astăzi, 16 august, pot fi oferite informații corecte, după cercetarea internă a acestui tragic accident. 

Obștea mănăstirii își exprimă adânca durere pentru decesul tânărului Sebastian Lungu, care este cu atât mai întristător cu cât era un tânăr aflat în pragul maturizării și în pragul unei slujiri preoțești. Menționăm că viețuitorii mănăstirii și tinerii aflați la mănăstire au oferit și vor oferi toate informațiile cerute de către organele de stat care anchetează cele întâmplate. 

Conducerea Mănăstirii Putna 
16 august 2017

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole