Antena 3 CNN Life Știinţă Explicația științifică pentru întâlnirile cu fantome. Expert în fenomene paranormale: „Mintea ta se trezește, dar corpul tău nu”

Explicația științifică pentru întâlnirile cu fantome. Expert în fenomene paranormale: „Mintea ta se trezește, dar corpul tău nu”

de Mia Lungu    |   

Sunt șanse mari să cunoști pe cineva care are o poveste despre fantome. S-ar putea chiar să crezi că ai întâlnit și tu o fantomă. Totuși, având în vedere că nu există nicio dovadă științifică a existenței fantomelor, de ce cred unii oameni că le-au văzut sau auzit? Un profesor de Psihologie din Marea Britanie a explicat fenomenul, pentru Live Science.

Christopher French, profesor emerit de Psihologie la Goldsmiths, Universitatea din Londra, a scris recent o carte despre știința paranormalului și a spus că aparițiile fantomelor sunt adesea „interpretări greșite, dar sincere, ale unor lucruri care au o explicație naturală”.

„Doar pentru că nu vă puteți gândi la o explicație nu înseamnă că nu există una”, a declarat French pentru Live Science.

French este un sceptic care explorează explicații non-paranormale pentru întâlnirile cu fantome. Aceste explicații includ halucinațiile sau percepția unor lucruri care nu există, amintirile false sau rememorarea unor evenimente care nu s-au întâmplat, pareidolia sau tendința de a vedea o față sau ceva semnificativ într-un obiect inanimat sau într-un model aleatoriu.

Creierul uman este predispus să nu observe lucrurile și să își amintească greșit evenimentele și poate trage concluzii pripite atunci când încearcă să înțeleagă o experiență ambiguă. Acest lucru este valabil mai ales atunci când o persoană vrea să creadă că a văzut o fantomă sau o altă creatură legendară, a relatat anterior Live Science.

„Este ca și cum mintea ta se trezește, dar corpul tău nu”

Există, de asemenea, unele afecțiuni medicale care fac mai probabile întâlnirile cu fantome. Un domeniu de studiu pentru francezi este o tulburare numită paralizie în somn, în care oamenii cred că s-au trezit complet, dar sunt incapabili să se miște, adesea în timp ce simt o prezență malefică.

„Este ca și cum mintea ta se trezește, dar corpul tău nu”, a spus French. „Aveți acest amestec interesant de conștiință normală de veghe și conștiință de vis, iar conținutul visului ajunge în conștiința de veghe. Rezultatele pot fi absolut terifiante”.

French a observat că, dacă cineva suferă de paralizie în somn fără a avea cunoștințe anterioare despre această tulburare, atunci nu este irațional ca persoana respectivă să presupună că a avut o experiență supranaturală. Cu toate acestea, chiar și în timpul paraliziei în somn, când oamenii sunt la mila viselor lor, prezența pe care oamenii o întâlnesc este adesea o figură umbrită în colțul camerei.

Ce spun rapoartele oficiale despre fantome

Filmele descriu fantomele ca fiind oameni translucizi cu trup întreg, dar aceste tipuri de apariții reprezintă doar o mică minoritate a rapoartelor paranormale percepute. Johannes Dillinger, profesor de istorie modernă timpurie la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, lucrează la înțelegerea tipurilor de fantome în care oamenii au crezut de-a lungul secolelor în societatea și cultura occidentală. El a spus că cea mai frecvent raportată bântuire este un poltergeist nevăzut.

„Multe, multe fantome de-a lungul secolelor au fost simple poltergeists, ceea ce înseamnă că au rămas invizibile pe tot parcursul”, a declarat Dillinger pentru Live Science. „Noi credem că ele sunt acolo doar pentru că auzim zgomote ciudate, de obicei noaptea, care sunt greu de explicat”.

Dillinger a descoperit că, înainte de 1800, oamenii credeau că fantomele aveau treburi importante neterminate, dar într-un sens mult mai literal decât ne-am putea gândi astăzi. „De obicei, fantomele doreau ca oamenii să le găsească comorile și să le pună în valoare”, a spus Dillinger.

„Acel lucru care se întâmplă noaptea”

Fantomele percepute au devenit mai personale de atunci. Secolul al XIX-lea a marcat creșterea spiritismului și a credinței că oamenii pot comunica cu fantomele și spiritele, potrivit Science History Institute, o organizație non-profit care promovează istoria științei.

Dillinger a observat că convingerile oamenilor s-au schimbat de la fantomele care cereau lucruri de la cei vii la cei vii care se așteptau să fie consolați sau aliniați de cei morți. Cu toate acestea, în tot acest timp, fantomele au rămas, mai presus de orice, o explicație pe care oamenii o acceptă cu ușurință pentru zgomotele ciudate din întuneric.

„Fantoma este într-adevăr acel lucru care se întâmplă noaptea”, a spus Dillinger.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile