Antena 3 CNN Coronavirus Experții OMS nu au găsit dovezi că pandemia a început la Wuhan. Directorul Organizației cere Chinei continuarea anchetei

Experții OMS nu au găsit dovezi că pandemia a început la Wuhan. Directorul Organizației cere Chinei continuarea anchetei

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:40 30 Mar 2021 Modificat la 18:40 30 Mar 2021

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a criticat, marţi, atitudinea Chinei în ancheta privind originile pandemiei, cerând continuarea investigaţiei, informează Agenţia France-Presse şi postul BFMTV.

Chiar dacă experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care au fost în ianuarie şi februarie în China au stabilit că este "foarte improbabilă" ipoteza ca virusul SARS-CoV-2 să fi fost scăpat dintr-un laborator, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut continuarea anchetei.

"Trebuie să mergem înainte cu investigaţiile, probabil prin noi misiuni, ale unor experţi foarte specializaţi, pe care eu sunt pregătit să îi trimit", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a criticat autorităţile chineze deoarece nu au pus la dispoziţia experţilor internaţionali date primare despre pandemie.

Luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că sunt necesare analize suplimentare asupra tuturor ipotezelor privind originea pandemiei. "Toate ipotezele de lucru merită analize suplimentare şi complete", a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform site-ului 20minutes.fr.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că principala ipoteză privind izbucnirea pandemiei se referă la transmiterea coronavirusului de la lilieci la om printr-un animal intermediar. Ipoteza ca virusul SARS-CoV-2 să fi fost scăpat dintr-un laborator este considerată "foarte improbabilă"

Experții OMS, după ancheta din China: Nu există dovezi că pandemia a început la Wuhan

Oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată cu investigarea originii coronavirusului, relatează EFE.

Cercetările arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, "pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului", notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Locul din care s-a răspândit iniţial coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne un mister, deoarece, deşi ipoteza pieţei Huanan nu este eliminată total, nu există suficiente dovezi că actuala criză sanitară cu care se confruntă întreaga lume ar fi început de acolo.

"În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă"

Mai departe, cercetătorii semnalează că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan.

Acest lucru ar putea sugera "posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată", potrivit raportului, care consideră importantă investigarea acestor cazuri anterioare.

Una dintre afirmaţiile cel mai des invocate de autorităţile chineze este că virusul nu s-a răspândit de la Wuhan, ci că a ajuns aici din alt loc.

Raportul privilegiază ipoteza orginii animale a SARS-CoV-2, dar încă nu s-a stabilit cum a trecut virusul din regnul animal la oameni

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole