Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Expert în energie, avertisment sumbru: "Trebuie să ne pregătim. Situaţia nu este bună!" | Ce riscuri sunt în Sistemul Energetic Naţional

Expert în energie, avertisment sumbru: "Trebuie să ne pregătim. Situaţia nu este bună!" | Ce riscuri sunt în Sistemul Energetic Naţional

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:11 16 Noi 2022 Modificat la 23:44 16 Noi 2022

Sunt zile foarte dificile în Republica Moldova, acolo unde mai multe localități au rămas în beznă după decuplarea unei linii electrice din Sistemul Energetic Naţional românesc.

Situaţia nu este deloc bună nici la noi, avertizează experții în energie, mai ales că în România se închid foarte multe capacități de producţie.

Până la sfârșitul anului 2022 mai trebuie să închidem și cele 2 grupuri de la Turceni și Rovinari.

Mai mult, potrivit analizelor, în primele 9 luni ale acestui an producția de energie a scăzut cu 7%, iar producția termo a scăzut cu 18 %, în România, după ce s-a decis închiderea unor capacitați de 1.308 megawați.

În acest context se naște întrebarea: există posibilitatea ca românii să treacă prin situații similare cu cei din Republica Moldova?

"În primul rând, dați-mi voie să spun că Sistemul Energetic românesc, așa cum este el, fără închiderile respective, era cam al doilea din Uniunea Europeană din punct de vedere al securității de alimentare.

Aveam și cărbune, și hidrocarburi, și hidro și nuclear, și regenerabile, eoliene, fotovoltaice și o mică centrală pe biomasă.

În condițiile date, când suntem în război economic cu Federația Rusă, când Germania, care își caută alte surse de gaz, dă drumul din nou la centralele pe cărbune.

Și era o știre acum vreo săptămână de dezactiva un câmp eolian ca să lărgească o mină de lignit de suprafață cum avem și noi în Oltenia, astfel încât centrala pe cărbune să poată să funcționeze bine.

Când își oprește închiderea ultimelor 3 centrale nucleare, eu nu înțeleg de ce la noi sau poate să acționează în interesul Federației Ruse.

Nu știu de ce închidem sau ne pregătim să închidem grupuri pe cărbune în momentul ăsta, când avem nevoie de toată energia disponibilă.

De ce nu luăm măsuri pentru a crește generarea de energie? Mai ales că Republica Moldova nu mai contează pe altceva decât pe energie din România, pentru că liniile de înaltă tensiune cu care era legată de Ucraina sunt constant bombardate de armata rusă.

Suntem în război atâta timp cât nu înțelegem că suntem în război. Mi se pare o logică absolut nelalocul ei, ca să folosesc un termen mai politicos", a spus Ionuţ Purica, analist în energie.

Astăzi, România a importat 648 megawaţi

Astăzi la ora 11:12 minute în Sistemul Energetic Naţional producția era de 6.773 de megawatti, iar consumul era de 7.421 de megawati și evident,  am luat din import 648 de megawați. Sunt intervale orare în care România importă.

- Ce facem dacă nu mai avem de unde să importăm energie electrică?

În acest moment România exportă energie în Republica Moldova, iar Ucraina încearcă să-și rezolve rețelele de transport ca să preia energie tot din ţara noastră.

"Păi, în primul rând, să nu mai închidem și să dăm drumul din nou la unitățile închise pe cărbune, de exemplu. Să căutăm să repunem în funcțiune o serie de unități care erau în conservare.

În sfârșit, era să zic să ne rugăm să plouă și să vină apă pe Dunăre și în lacuri ca să avem energie hidro", a mai spus Ionuţ Purica, analist în energie. 

 - Există riscul ca România să aibă probleme de furnizare de energie electrică?

Transelectrica vorbește despre acest risc și vedem clar pe date că am închis 1.300 de megawați.

"Risc e întotdeauna ca să existe întreruperi în sistemul nostru. Numai că sistemul nostru, după niște experiențe care au început chiar înainte de una mare, a fost o blackout mare în '77 după cutremur, nu prea multă lume vorbește, dar daunele au fost aproximativ egale cu cele de la cutremur, exceptând populația, exceptând morții, ca să zic așa.

În context avem o experiență și s-au luat o serie de măsuri de protecție la potențiale situații de avarie. S-a văzut de curând, acum câțiva ani când a fost o avarie în partea de est a Uniunii Europene.

N-a pătruns atât de mult, a afectat numai o zonă de nord-vestul țării, pentru că sistemele de protecție au acționat.

Trebuie să fim pregătiți la situații de genu ăsta. Și faptul că, mai știu eu, ISU face exerciții, simulări blackout de pregătire sunt absolut normale pentru tot soiul de alte tipuri de accidente, cutremure, mai știu eu ce altceva", a explicat Ionuţ Purica, analist în energie, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

România face primul exercițiu de Blackout | Ghid de supraviețuire pentru trei zile fără curent şi gaze

România, la un pas de Blackout! | Alertă în Sistemul Energetic Naţional după pana de curent din Moldova

Citește mai multe din Decisiv
» Citește mai multe din Decisiv
TOP articole