Experimentul, care a avut loc la un reactor din California, reprezintă un pas important spre producerea de energie nucleară curată. Potrivit experților, fuziunea diferă de fisiune, tehnica mai puţin sigură utilizată în prezent de centralele nucleare.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de oameni de știință de la Instituția Națională de Aprindere a Laboratorului Național Lawrence Livermore din California pe 5 decembrie – o instalație de dimensiunea unui stadion de sport și echipată cu 192 de lasere.
Astfel, pentru prima dată în istorie, o reacţie de fuziune a produs mai multă energie decât cea folosită pentru declanşarea ei, mai exact un câștig net de 120%, obținut în decursul a două săptămâni.
Reacţiile de fuziune nucleară, cele care au loc şi în Soare, ar putea produce astfel "energie aproape fără limite" şi este văzută ca o posibilă soluţie la crizele energetice şi climatice ale viitorului.
Oamenii de știință și experții trebuie acum să descopere cum să producă mult mai multă energie din fuziunea nucleară la o scară mult mai mare.
În același timp, trebuie să-și dea seama cum să reducă în cele din urmă costul fuziunii nucleare, astfel încât să poată fi utilizat în comerț.
Oamenii de știință vor avea nevoie, de asemenea, de a recolta energia produsă prin fuziune și de a o transfera în rețeaua electrică sub formă de electricitate. Va dura ani – și posibil decenii – până când fuziunea va putea produce cantități nelimitate de energie curată, iar oamenii de știință sunt într-o cursă contra cronometru pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.