Antena 3 CNN Life Știinţă Experiment cuantic revoluționar. Ce este „timpul negativ” și de ce nu trebuie confundat cu călătoria în timp

Experiment cuantic revoluționar. Ce este „timpul negativ” și de ce nu trebuie confundat cu călătoria în timp

Andra Oancea
3 minute de citit Publicat la 19:09 23 Dec 2024 Modificat la 19:33 23 Dec 2024

O echipă de fizicieni de la Universitatea Toronto a făcut o serie de experimente, prin care, spun ei, au demonstrat că „timpul negativ” există într-un mod tangibil și fizic, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor, care nu au fost încă publicate într-un jurnal științific, au fost întâmpinate cu scepticism de o mare parte a comunității de cercetători, relatează Agerpres. 

„Este un subiect dificil, chiar şi pentru noi, cei care discutăm cu alţi fizicieni. Suntem înţeleşi greşit tot timpul”, a declarat pentru AFP Aefhraim Steinberg, profesor la Universitatea din Toronto, specializat în fizică cuantică experimentală.

Cercetătorii din Toronto spun că rezultatele experimentelor arată o particularitate bizară a mecanicii cuantice, mai degrabă decât o schimbare radicală în înţelegerea noastră a timpului.

Cum funcționează experimentele cu laser


Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că lumina pare uneori să iasă dintr-un material înainte de a intra în el. Efectul a fost considerat însă o iluzie ca urmare a distorsiunii undelor de către materie, însă echipa din Toronto a început să exploreze acum câţiva ani aceste interacţiuni.

Când particulele de lumină - sau fotonii - trec prin atomi, unele sunt absorbite şi ulterior reemise. Această interacţiune modifică atomii şi îi plasează temporar într-o stare mai energică sau „agitată", înainte de a reveni la normal.

În ultimele etape ale cercetării, sub îndrumarea Danielei Angulo, echipa a măsurat cât de mult rămân atomii în această stare de agitaţie. 

„Acest timp s-a dovedit a fi negativ", a explicat fiziciana, adică o durată mai mică de zero.

Oamenii de știință au explicat printr-o analogie: să ne imaginăm mai multe maşini care intră într-un tunel. În mod normal, prima mașină ar trebui să iasă din tunel, după ce a intrat. Însă, experimentul a arătat că unele mașini ieșeau din tunel înainte să intre, ceea ce a fost considerat lipsit de sens. 

Dar ceea ce au demonstrat Angulo şi colegii săi ar fi echivalentul cu a măsura nivelul de monoxid de carbon emis de vehicule în tunel după ieşirea primelor maşini - şi a constatat că valorile sunt negative.


„Timpul negativ” nu este o călătorie în timp

A fost nevoie de mai bine de doi ani pentru a optimiza experimentele, desfăşurate într-un laborator înţesat cu fire şi dispozitive învelite în aluminiu, în subsolul Universităţii din Toronto. Laserele folosite trebuiau calibrate cu grijă pentru a nu distorsiona rezultatele.

Dar nimeni nu revendică posibilitatea de a călători în timp, s-au grăbit să sublinieze cercetătorii.

 „Nu vrem să spunem că ceva a mers înapoi în timp. Este o interpretare greşită", subliniază Steinberg. 

Explicaţia constă în mecanica cuantică, cu particule care se comportă într-un mod neclar, probabilistic, mai degrabă decât să urmeze reguli stricte. Fără a respecta un „program fix" de absorbţie şi reemisie, interacţiunile au loc de-a lungul unui spectru de durate posibile, dintre care unele sfidează intuiţia.

Această descoperire nu afectează teoria relativităţii restrânse a lui Einstein, care afirmă că nimic nu se poate deplasa mai repede decât lumina.


O descoperire care creează divizări

Fiziciana germană Sabine Hossenfelder, care se numără printre sceptici, a criticat aceste lucrări într-un videoclip pe YouTube vizionat de peste 250.000 de oameni.

„Timpul negativ din această experienţă nu are nimic de-a face cu trecerea timpului. Este doar o modalitate de a descrie modul în care fotonii călătoresc printr-un mediu şi cum se schimbă fazele lor", a subliniat ea.

Daniela Angulo şi Aefhraim Steinberg au răspuns argumentând că cercetările lor umplu lacune cruciale, explicând de ce lumina nu călătoreşte întotdeauna cu o viteză constantă.

Steinberg a recunoscut că titlul provocator al articolului lor stârneşte controverse, dar insistă că niciun om de ştiinţă serios nu a pus sub semnul întrebării rezultatele experimentale.

Rezultatele deschid noi căi pentru explorarea fenomenelor cuantice - crede cercetătorul -, dar aplicaţiile practice sunt neclare. „Vom continua să ne gândim la asta, dar nu vreau să le dau oamenilor speranţe false", a adăugat Steinberg.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole