Poliția a emis un avertisment în legătură cu o serie de fraude online în numele unor mari companii ale statului, cum ar fi Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica. Escrocii acționează pe reţele sociale, acolo unde pun o serie de anunţuri în care românii sunt invitați să cumpere acțiuni cu promisiunea unui câștig lunar considerabil, de zeci de mii de lei. Antena 3 CNN a depistat o astfel de platformă care propune cumpărarea de acțiuni pentru compania națională de transport a gazelor, respectiv Transgaz.
La o primă vedere, site-ul pare destul de serios, bine conturat, cu imagini de calitate prin care suntem invitaţi să optimizăm operaţiunile de petrol şi gaze.
Dacă facem click pe casetă cu mesajul Începeţi acum vom parcurge niște pași și în cele din urmă ni se vor solicita datele personale și datele bancare.
Cum ne dăm seama de o potenţială fraudă online
În acest context pentru a nu deveni victimele infractorilor este necesar să studiem atent câteva detalii printre care:
- Numele Companiei - în acest caz numele Compania Naționale de transport gaze a fost scrisă Trans Gaz şi nu corect Transgaz;
- Datele de identificare ale site-ului - în acest caz site-ul se numeşte Transgazpropunere.info
- Datele de identificare ale companiei care deţine acest site - în acest caz avem strada Brăduțului 845 și aici mare atenție municipiul Sulina și Mureș, adresă care în realitate nu există.
- Numerele de telefon - în acest caz avem un număr de telefon mobil pe care l-am şi apelat în cadrul acestui experiment.
Dacă este o companie serioasă, dacă este un broker care chiar are intenția să vă vândă acțiuni și să vă ofere ulterior un preț și o remunerație foarte bună pe lună- înseamnă că va trebui să si răspundă apelului nostru.
Nu a fost aşa, iar operatorul de telefonie mobilă ne-a informat că numărul apelat nu este valabil, deci şi numărul de telefon este de asemenea fals, exact cum este tot acest site și ca această platformă.
Din păcate sunt sute astfel de anunțuri active pe internet în acest moment. Toate cer același lucru în definitiv, să introduceți datele personale și datele bancare.
Atenţie, marile companii nu lansează materiale pe site-uri obscure!
În acest context, pe lângă paşii parcurși mai sus, poliţia mai recomandă să ignorați materialele produse în numele unor mari companii.
Mare atenție, marile companii nu produc materiale pe niște site-uri obscure. Nu furnizați informații personale, financiare sau bancare în spaţiul online şi ignorați promisiunile de câștiguri mari.
Câștigurile mari, avansate pe internet, pe Facebook, în majoritatea cazurilor 99,9% nu sunt reale și sunt niște păcăleli.