Surpriză pentru autorităţi, care spun că s-au diminuat preţurile, dar nu şi pentru români: nota finală a fost mai mare. În plus, realitatea ne arată că plasa nu este foarte plină şi nici nu se poate face un fel de mâncare pentru a hrăni o familie cu aceste produse.
În timp ce premierul lăsa la supermarket 93 de lei şi 50 de bani pentru o pâine, ouă, ulei, zahăr şi alte câteva alimente, astăzi, toate acestea costă 97 de lei şi 50 de bani.
Premierul Marcel Ciolacu arăta pe internet în urmă cu câteva luni ce cumpără de 100 de lei, după ce a declarat că se pot face cumpărături consistente de această sumă.
De 93 de lei şi 50 de bani, Ciolacu a achiziţionat 350 de grame de salam, două beri, ceapă galbenă, mere şi alte câteva legume sau lactate.
Antena 3 CNN a verificat cât costă aceste produse şi ce se mai poate cumpăra cu această sumă.
Deşi guvernanţii se laudă că au ţinut în frâu preţurile, multe alimente s-au scumpit de la o lună la alta.
Cartofii și ouăle sunt mai scumpi decât în urmă cu trei luni.
Unele produse au aceleaşi preţuri şi foarte puţine s-au ieftinit, cum ar fi cazul uleiului de floarea soarelui.
Analiştii fiscali estimează că puterea de cumpărare a românilor va fi tot mai scăzută.
”E o perioadă în care, din păcate, alegem ce e mai ieftin în magazine. Mulți dintre români fac lucrul ăsta, în speranța de a reuși să se descurce cu banii, în contextul în care cheltuielile cu întreținerea, cu gazul, cu energia electrică au crescut semnificativ, pe fondul răcirii vremii. Trebuie să ridice un semnal la nivelul autorităților, care ar trebui să ia masuri precum reducerea TVA la produsele de bază”, a declarat analistul fiscal Adrian Negrescu.
Specialiştii estimează că inflaţia se va apropia de 8 procente lunile următoare. Ultimele date venite de la Intitutul Nationat de Statistiva arată că în decembrie indicele a fost de 6,6% şi am avut a doua cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.