Antena 3 CNN Externe Exodul din sudul Libanului. Zeci de mii de oameni blochează drumurile spre Beirut, călătoriile durează 12 ore. "Nu am luat nimic"

Exodul din sudul Libanului. Zeci de mii de oameni blochează drumurile spre Beirut, călătoriile durează 12 ore. "Nu am luat nimic"

de Georgiana Marina    |   

Drumurile din sudul Libanului au fost blocate pentru a doua zi, după ce mii de oameni au fugit spre nord pentru a scăpa de atacurile israeliene. Călătoriile care durau de obicei o oră au durat acum 12 sau mai mult. Oamenii fug spre Beirut, care a pregătit adăpost pentru 10.000 de oameni. 

Ministrul sănătății libanez, Firass Abiad, a spus că ceea ce se întâmplă în țara sa este „carnagiu”. El a declarat pentru BBC că este „clar” că multe dintre cele 550 de persoane ucise în atacurile de luni erau civili, inclusiv copii și femei. „Dacă te uiți la oamenii care au fost aduși la camerele de urgență, este clar că sunt civili. Ei nu sunt combatanții pe care israelienii pretind că îi atacă”, a spus el. „Știm despre victimele atacurilor, deoarece ambulanțele noastre sunt cele care le-au transferat la spitale”, a adăugat el. „[Erau] civili care desfășurau activități obișnuite.”

[GAL layout="5"]

Israelul a declarat că a lovit sute de ținte Hezbollah, acuzând gruparea că ascunde arme în zone rezidențiale.

Beirutul oferă adăpost pentru 10.000 de persoane strămutate care fug de bombardamentele israeliene din sud, a scris agenția de știri de stat libaneză NNA, citată de CNN. Adăposturile se află în școli și sedii de firme din oraș.

Municipalitatea din Beirut spune că va oferi tot sprijinul necesar persoanelor strămutate în această perioadă critică: „Cooperăm cu mai multe asociații care au asigurat saltele, perne și pături, pe lângă apă, medicamente și alte materiale necesare, astfel încât să fie asigurate toate proviziile și materialele necesare pentru toți cei strămuți”.

„Cadavre împrăștiate pe marginea drumului”

La o zi după ce a fugit de bombardamentul Israelului asupra sudului Libanului, un bărbat este încă marcat de ceea ce a văzut acolo.

„Ieri au fost bombardamente non-stop din toate direcțiile. Bombardamente barbare și peste tot. Nu au milă pentru animale, copii sau adulți”, povestește tatăl său.

Întrebat despre afirmațiile israelienilor care spun că au vizat ținte Hezbollah, bărbatul a răspuns: „Sunt mincinoși. Familii întregi au plecat. Acestea nu sunt ținte Hezbollah. Trăim în sud, nu știm unde este Hezbollah și nu știu unde sunt luptătorii Hezbollah. (Israelul) a distrus în schimb case și ferme.”

Familia lui Hussein este una dintre miile care au fugit din sudul Libanului. Au petrecut 14 ore pe drumul spre Beirut, blocați în trafic, pe drumuri aglomerate. Au ajuns în Beirut la 5 dimineața. „Nu aveam mâncare sau apă, dar voluntarii de pe motociclete au distribuit apă celor blocați în mașini”, a povestit o femeie pentru CNN.  

„Nu am adus nimic cu noi, nici haine, nici medicamente, nimic”, a spus mama ei. Familia de opt persoane este acum într-una dintre școlile din Beirut care au devenit adăpost pentru persoanele strămutate.

La un adăpost din Beirut, Maryam, în vârstă de 65 de ani, a declarat pentru BBC că a călătorit toată noaptea cu 12 rude într-o mașină mică.

„Ne-am adunat și am plecat. Nu am vrut să ne părăsim casele, pentru că este dificil să-ți părăsești casa”, a spus ea. „Am ajuns aici la 4 dimineața, cu copiii noștri. Din cauza copiilor noștri am plecat.”

Președintele american Joe Biden a declarat la Adunarea Generală a ONU că un conflict pe scară largă „nu este în interesul nimănui” și a insistat că „o soluție diplomatică este încă posibilă”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lumea „nu își poate permite ca Libanul să devină o altă Gaza”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile