Antena 3 CNN Externe Exodul din sudul Libanului. Aproape un milion de oameni au fugit din cauza bombardamentelor Israelului. Premier: Cea mai mare evacuare

Exodul din sudul Libanului. Aproape un milion de oameni au fugit din cauza bombardamentelor Israelului. Premier: Cea mai mare evacuare

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 08:19 30 Sep 2024 Modificat la 08:31 30 Sep 2024

Aproape un milion de oameni ar fi fost forțați să își părăsească casele, în Liban, din cauza atacurilor aeriene continue ale Israelului, a declarat premierul țării, Najib Mikati. El a apreciat că este cea mai mare acțiune de evacuare, scrie BBC.

Ministerul Sănătăţii din Liban a raportat că peste 50 de persoane au fost ucise în loviturile de duminică - la două zile după ce Israelul l-a asasinat pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah la Beirut. Între timp, Hezbollah a lansat mai multe rachete în nordul Israelului. Israelul a declarat că atacurile aeriene „la scară largă” au vizat țintele militare ale mișcării Houthi susținute de Iran din Yemen.

Hezbollah a confirmat duminică că comandantul militar Ali Karaki și un cleric de rang înalt, șeicul Nabil Qaouk, au fost de asemenea uciși în atacurile aeriene israeliene. „Trebuie să continuăm să lovim puternic Hezbollah”, a spus șeful personalului militar al Israelului, Herzi Halevi.

Un alt atac aerian a avut loc luni dimineață în cartierul central din Beirut, Kola. Trei membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) au fost uciși: șeful securității militare Mohammad Abdel-Aal, comandantul militar Imad Odeh și luptătorul Abdel Rahman Abdel-Aal. FPLP este considerată o organizație teroristă atât de SUA, cât și de UE.

Prim-ministrul libanez Mikati a declarat că valul de lovituri aeriene a forțat oamenii să fugă din Beirut și din alte părți ale țării, inclusiv din zonele sudice. Autoritățile locale fac eforturi ca cei care au nevoie să găsească adăpost sau tratament în spitalele aflate deja sub presiune din ce în ce mai mare, relatează corespondenții BBC din Liban.

Aya Ayoub, în ​​vârstă de 25 de ani, a declarat pentru BBC că a trebuit să-și părăsească casa din suburbia Tahweetet al-Ghadir din sudul Beirutului, împreună cu familia ei, deoarece era prea periculos să rămână. Ea a povestit că în jurul casei ei „toate clădirile sunt complet distruse”. Acum locuiește cu încă 16 persoane într-o casă din Beirut. „Am plecat vineri și nu am avut unde să mergem. Am stat până la 02:00 pe străzi până când un grup de oameni ne-a ajutat să intrăm într-o clădire care era în construcție”.

Sara Tohmaz, o jurnalistă în vârstă de 34 de ani, a declarat pentru BBC că și-a părăsit casa de lângă Beirut împreună cu mama și cei doi frați vinerea trecută. Le-a luat aproape 10 ore să ajungă în Iordania prin Siria cu mașina, a spus ea. „Cred că suntem destul de norocoși să avem un loc unde să stăm în Iordania, unde se află rudele mamei mele. Nu știm ce se va întâmpla în continuare și nu știm când ne vom întoarce”, a adăugat Tohmaz.

La nivel internațional, cresc îngrijorările cu privire la un conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

Washingtonul a avertizat Israelul împotriva unui război total cu Hezbollah sau Iran.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole