Antena 3 CNN Externe Exit poll: Președintele croat în funcție câștigă al doilea mandat din primul tur. De ce i se spune "Donald Trump al Croației"

Exit poll: Președintele croat în funcție câștigă al doilea mandat din primul tur. De ce i se spune "Donald Trump al Croației"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 22:23 29 Dec 2024 Modificat la 22:23 29 Dec 2024

Președintele croat în exercițiu, Zoran Milanovic, a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale din primul tur, transmite Agerpres, care citează rezultatele unui exit poll publicat în cursul serii.

Milanovic, un politician care critică NATO și UE, este catalogat de presa internațională și de adversari drept un populist cu accente ultranaționaliste și este adesea numit "Donald Trump al Croației".

El a candidat susținut de Partidul Social Democrat, SDP.

Sondajele preelectorale îl cotau cu 39% din intențiile de vot, însă, conform exit poll-ului de duminică seară, președintele croat și-a adjudecat 51,48% din voturi, cu mult înaintea lui Dragan Primorac, candidatul Uniunii Democrate Croate, HDZ, aflată la putere.

Primorac a fost votat de 19,29% dintre alegători, potrivit consultării la ieșirea de la urne realizată de Ipsos și difuzată de televiziunea națională croată.

Rezultatele oficiale vor fi făcute publice în cursul orelor următoare.

Alegerile din Croația, desfășurate pe fondul nemulțumirilor legate de inflație și de corupție

Dacă cifrele din exit poll-ul vor fi confirmate oficial, nu se va mai organiza al doilea tur de scrutin pe 12 ianuarie.

Scrutinul se derulează pe fondul unei divizări la nivelul societății între adepții căii europene și cei înclinați să adopte narativul propagandei ruse.

De asemenea, un sentiment majoritar de nemulțumire este accentuat de inflația în creștere, de corupția la nivel guvernamental și de restrângerea forței de muncă disponibile la nivel național.

După proclamarea independenței, în 1991, Croația a fost condusă în principal de HDZ.

În Croația, președintele este condamnatul forțelor armate şi reprezintă pe scena internațională această țară cu 3,8 de milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO.

Chiar dacă are puteri limitate, președintele este perceput de cetățeni drept un element de stabilitate şi garant al echilibrului de puteri.

Însă actualul șef de stat s-a profilat drept un critic al ajutorul militar furnizat de Occident Ucrainei, în războiul declanșat de Rusia.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole