Antena 3 CNN Life Sănătate Există o creștere "alarmantă" a problemelor de sănătate mintală la tineri, avertizează experții: „Provocările lor sunt fără precedent”

Există o creștere "alarmantă" a problemelor de sănătate mintală la tineri, avertizează experții: „Provocările lor sunt fără precedent”

de Mia Lungu    |   

Inegalitatea între generații, rețelele sociale nereglementate, salariile mici, locurile de muncă nesigure și criza climatică conduc la o creștere globală "periculoasă" și "alarmantă" a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor, a avertizat un consorțiu de experți în sănătate, potrivit The Guardian.

Există o nevoie urgentă de a aborda acești factori determinanți și de a îmbunătăți tratamentele de sănătate mintală pentru a stopa ratele de deces prematur, invaliditate și potențial pierdut, care au crescut în ultimele două decenii, a constatat cercetarea Comisiei de psihiatrie The Lancet privind sănătatea mintală a tinerilor.

Publicată miercuri, lucrarea a fost condusă de directorul executiv al Centrului de excelență Orygen din Australia pentru sănătatea mintală a tinerilor, prof. psihiatru Patrick McGorry, care a declarat că "aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem".

„Dacă deteriorarea rapidă a sănătății s-ar produce în orice alt domeniu al sănătății, cum ar fi diabetul sau cancerul, guvernele ar lua măsuri drastice", a spus el.

Bolile mintale reprezintă cel puțin 45 % din povara globală a bolilor la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani

În timp ce bolile mintale reprezintă cel puțin 45 % din povara globală a bolilor la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, doar 2 % din bugetele globale pentru sănătate sunt dedicate asistenței medicale mintale, a constatat raportul.

Chiar și în cele mai bogate țări, mai puțin de jumătate din nevoi sunt abordate, se arată în raport.

Există "o ambivalență pe care societatea o manifestă adesea față de tineri și față de nevoile lor", a spus McGorry.

"Dar asistăm la o mare fragmentare a societății, cauzată în realitate de teoria economică a neoliberalismului, în care totul este o marfă", a spus el. Acest accent global pe individualism și concurență distruge legăturile sociale, erodează bunăstarea și serviciile publice și împuternicește industriile și corporațiile dăunătoare, a spus el.

„Provocările cu care se confruntă generația actuală de tineri sunt fără precedent, sunt devastatoare și sunt mai grave decât au fost vreodată"

"Poate părea la suprafață că generațiilor anterioare le-a fost mai greu, având în vedere Marea Depresiune, războaiele mondiale și amenințările nucleare", a spus McGorry. "Dar, de fapt, există mult mai puțină securitate și speranță pentru viitor în jurul generației actuale decât oricând înainte. Provocările cu care se confruntă generația actuală de tineri sunt fără precedent, sunt devastatoare și sunt mai grave decât au fost vreodată."

El a spus că, în multe țări, prețul mediu al unei case este de câteva ori mai mare decât salariul mediu anual. În plus, rețelele sociale și platformele digitale slab reglementate, fapt care favorizează polarizarea politică și îi face pe tineri să se simtă din ce în ce mai izolați, a declarat McGorry.

"Există atât de multe lucruri dăunătoare care se întâmplă pe platformele de care sunt responsabili titanii tehnologiei și care sunt complet o lege în sine", a spus el.

"Nu tinerii sunt problema, sau că ar trebui să fie restricționate. Ar trebui să facem din [mediul digital] un loc sigur în care să te afli."

„Sănătatea mintală a intrat într-o fază periculoasă”

Documentul avertizează: "Sănătatea mintală, care a fost principala problemă socială și de sănătate cu impact asupra vieții și viitorului tinerilor timp de decenii, a intrat într-o fază periculoasă".

"[Este] o amenințare majoră la adresa vieții și viitorului tinerilor, iar dovezile alarmante sugerează că prevalența și impactul său sunt în continuă creștere în multe contexte cu resurse ridicate".

O analiză însoțitoare condusă de King's College din Londra recunoaște că o mare parte din dovezile care stau la baza raportului comisiei provin din țări cu venituri mari, ceea ce este problematic, deoarece 90% dintre copii și adolescenți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, care "au cea mai mare povară a bolilor mintale".

În țările cu venituri mici și medii, nivelul nevoii nesatisfăcute de servicii de sănătate mintală poate ajunge aproape de 100%, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carla Drysdale.

"Toate țările, indiferent de constrângerile de resurse, pot lua măsuri pentru a îmbunătăți prevenirea și îngrijirea sănătății mintale pentru tineri", a spus ea. Construirea unei forțe de muncă nespecializată care include consilieri școlari, lucrători comunitari și colegi este crucială, a spus ea.

Sinuciderea este principala cauză de deces la adolescenți, în mai multe țări

Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani în Australia, între 15 și 19 ani în Noua Zeelandă și între 15 și 39 de ani în India.

Un psihiatru pentru copii și tineri, Dr. Paul Denborough, a descris lucrarea Lancet ca fiind "exactă, în sensul că o societate în care există o mai mare inegalitate și marginalizare este foarte distructivă".

"Politicile guvernelor nu favorizează cu adevărat tinerii", a spus el. "Tinerii sunt conștienți de nedreptatea dintre generații în cadrul politicilor - ei spun: "Voi, cei mai în vârstă, nu dați doi bani pe noi"".

Denborough a declarat că este important să se recunoască factorii multipli de stres cu care se confruntă tinerii și să se abordeze cauzele profunde ale acestei suferințe, mai degrabă decât să se eticheteze automat tinerii cu o boală mintală.

"Inegalitatea, lipsa de locuințe la prețuri accesibile, locurile de muncă nesigure și politicile care conduc la acestea sunt adesea cauza principală", a spus el. "Dacă societatea nu analizează prin prisma echității între generații ceea ce face și nu abordează cauzele, atunci nu face decât să remedieze problema".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile