Există peste 300 de angajaţi ai statului, care au venituri mai mari decât ale președintele României, premierul României și președintele Senatului, al căror salariu brut lunar este de câte 21.540 de lei (aproximativ 4.700 de euro), potrivit unei statistici guvernamentale.
Potrivit PressOne, cel mai bine plătiți sunt înalţi funcționari din autoritățile de reglementare şi din direcții descentralizate, câţiva rectori, magistrați, șefi de spitale şi angajați ai Televiziunii Române.
Unul dintre cei mai bogați angajaţi ai statului este Gabriela Schmutzer, șefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) de la Sectorul 6.
În primele 9 luni din 2016, ea a încasat un venit mediu brut de 43.870 de lei pe lună. În acea perioadă, ea ocupa funcția de director general adjunct al direcției economice.
Gabriela Schmutzer nu este singura care are venituri mari. Iordan Gheorghe Bărbulescu este președinte al Senatului Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) și conducător de doctorate la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a Serviciului Român de Informații (SRI).
În primele 9 luni din 2016, el a încasat un venit mediu brut de 36.103 lei pe lună.
Constantin Onișor, fost director al Școlii Doctorale a Academiei SRI, a încasat venituri medii brute de 34.002 lei pe lună, iar Gheorghe Toma, coordonator de doctorate la aceeași școală doctorală, a câștigat 32.896 de lei pe lună.
Cel mai bine plătit profesor universitar din România rămâne însă rectorul Universității Transilvania din Brașov, Vasile Ioan Abrudan, implicat în afacerea vânătorii de urși protejați de lege. În primele 9 luni din 2016, el a încasat un venit brut mediu lunar de 36.604 lei.
Cel mai bogat angajat al statului a fost în 2016 Mișu Negrițoiu, fostul președinte ASF, revocat din funcție în luna mai 2017.
Cu un venit brut de 67.568 de lei, Mișu Negrițoiu a încasat în primele nouă luni din 2016 două salarii în plus, sub formă de prime.
El a fost urmat îndeaproape de patru vicepreședinți ai ASF, cu venituri brute cuprinse între 57.500 și 62.568 de lei, după cum a confirmat vicepreședintele ASF Mircea Ursache.