Antena 3 CNN Externe EXCLUSIV Corespondenţă Antena 3 CNN din Israel. Cum arată buncărul medical subteran de la granița cu Libanul, condus de o româncă

EXCLUSIV Corespondenţă Antena 3 CNN din Israel. Cum arată buncărul medical subteran de la granița cu Libanul, condus de o româncă

Laurențiu Rădulescu
2 minute de citit Publicat la 19:34 11 Aug 2024 Modificat la 20:42 11 Aug 2024

Este alertă maximă în Orient. Atacul Iranului asupra Israelului ar putea dura 3-4 zile, iar riposta va veni într-un moment surpriză, a declarat un membru al comisiei de securitate națională a Parlamentului iranian, care amenință că va fi vărsare totală de sânge. Între timp, trupele de elită ale Gărzilor Revoluționare au început exerciții militare de amploare. Echipa Antena 3 CNN a ajuns într-un buncăr medical improvizat la 9 kilometri de frontiera cu Libanul, care a fost special amenajat pentru a prelua copiii dar şi răniții, civilii, militarii, în cazul unui atac care ar putea duce la un număr foarte mare de victime.

[GAL layout="5"]

Vorbim despre aproape 10.000 de metri pătraţi îngropați în pământ, ziduri groase și uși blindate. Un oraș medical improvizat la granița cu Libanul. Așa arată spitalul din Nahariyya, la 9km de frontiera cu Libanul. La aproape 10 metri sub pământ găsim secțiile de neonatologie și secția de ATI pentru nou-născuți. Toate sunt conduse de o româncă ce trăiește în Israel de peste 35 de ani. 

"În ziua de 7 octombrie, în 5 ore, au fost luați toți copiii din secția originală și am coborât cu ei aici", spune Sheer Wered, românca cu ajutorul căreia sunt coordonate toate activităţile. 

Aici, saloanele dedicate părinților nu mai există. Nu pare a fi loc suficient în cazul unui bombardament pentru eventualii pacienți. Paturile sunt deja pregătite, secțiile, de asemenea.

La secția de chirurgie undeva la 4-5metru  sub pământ sunt ziduri extrem de groase, echipamente medicale care sunt puse în așteptare. Locul este plin de aparatură medicală, de medicamente, cam tot ce ar fi nevoie în cazul în care numărul de răniți în urma unui eventual atac ar fi foarte mare.

Buncărul a fost gândit astfel încât să poată intra în el inclusiv cu ambulanțele. Pacienții sunt mutați de pe o secție pe alta, medicii și operează sub pământ. Toate secțiile unității sanitare au fost mutate aici. Este un mic oraș medical subteran. 3000 de doctori, asistente, brancardieri sau paramedici muncesc zilnic aici sunt feriți de orice lovitură de rachetă.

"În caz de asta noi suntem protejați, nu facem nimic. Stăm aici.  Totul trebuie să fie pregătit. Este generator la spital, toate mașinile astea, că doar sunt copii care au nevoie de respirația artificială și au nevoie de tot felul de tratamente și monitor. Toate au generator, adică sunt lucruri care sunt necesare în momentul în care începe ceva, cum sunt mașinile de ventilație", mai spune Sheer Wered.

Spitalul Buncăr din Nahariya este al doilea ca mărime din nordul Israelului, după cel din Haifa și deservește o zonă cu peste 600.000 de oameni.

Adăpostul subteran a fost construit încă din 2006, imediat după războiul dintre Israel și Liban. O racheta a lovit atunci clădirea la etajul trei, iar autoritățile au fost nevoite să caute soluții pentru siguranța pacienților.

Etichete: atac israel
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole