Antena 3 CNN Life EXCLUSIV Povestea incredibilă a miliardarului care a copilărit fără electricitate. "Ca să visezi trebuie să te uiți la cer şi la stele"

EXCLUSIV Povestea incredibilă a miliardarului care a copilărit fără electricitate. "Ca să visezi trebuie să te uiți la cer şi la stele"

de Sabrina Preda    |    Naty Badea    |   

Frumuseţea va salva lumea - asa cum spunea Dostoievski - este principiul fondatorului unuia dintre cele mai exclusive brand-uri din lume. Brunello Cucinelli, supranumit Regele Caşmirului, a ajuns în România şi a vorbit, în exclusivitate, pentru News Hour with CNN. A rămas una dintre puţinele case de modă care se bazează într-o proporţie de peste 60% pe producţia artizanală. A avut o copilărie modestă şi locuia într-o casă fără electricitate şi fără canalizare, iar membrii familiei erau simpli muncitori. Astăzi, Brunello Cucinelli are un imperiu de miliarde şi ne-a dezvăluit reţeta succesului.

Sabrina Preda: Bună ziua! Este o onoare pentru mine. Ați avut o copilărie modestă, dificilă.

Brunello Cucinelli: Nu dificilă. Modestă, da, dar nu dificilă.

Sabrina Preda: Ați locuit într-o casă fără electricitate?

Brunello Cucinelli: Da.

Sabrina Preda: Și fără canalizare?

Brunello Cucinelli: Cu siguranță.

Sabrina Preda: Colegii de clasă vă luau peste picior cu privire la hainele şi la părul dumneavostră. Pare un scenariu de film pentru că astăzi sunteţi miliardar și aţi fost supranumit regele cashmirului. Cum este posibil?

Viața fără tehnologie: o lecție de echilibru

Brunello Cucinelli: Ştii, eu am avut această primă parte a vieții mele, până la 15 ani trăiam la țară, nu aveam electricitate și nu aveam televiziune, asta este foarte important. A fost o experiență frumoasă de viață. Eram săraci dar nu am suferit de foame. Dar ani de zile am privit cerul plin de stele. De ce? Pentru că după cină singurul lucru pe care îl puteam face era să privesc cerul și stelele. Iar acum nu te mai uiți la cer. Eu cred că am trăit în echilibru cu creaţia. Strângeam apa de ploaie, tratam animalele așa cum ar trebui să fie tratate, lucram pământul cu ajutorul animalelor şi era deosebit de frumos. Era un raport de echilibru sănătos, cum ne-au învăţat grecii. Din 800 până în 400  î.Hr. grecii susțineau traiul în echilibru, pe măsură. Totul trebuia să fie echilibrat. Ceea ce se întâmpla era un echilibru al creației. Acum sprijinim echilibrul un pic mai puțin, dar cred că ne întoarcem la o perioadă fascinantă care va fi acest secol. Eu îl văd frumos acest secol.

Sabrina Preda: Frumos? Cum?

Brunello Cucinelli: Va fi un secol în care generațiile tinere vor redescoperi marile idealuri, politica frumoasă, familia, spiritualitatea, religia, care sunt idealurile ființei umane. Va fi o perioadă, un timp nou, pentru că vine inteligența artificială, care va schimba omenirea şi vă spun vouă, tinerilor,convieţuiţi cu inteligenţa artificială! Experimentați-o, este ca un oraș. Trebuie să o trăiţi, fără să vă fie frică.

Drumul către succes în industria modei

Sabrina Preda: Puteţi să ne spuneţi cât de dificil a fost debutul în industria modei?

Brunello Cucinelli: Nu a fost dificil, nu a fost nimic dificil. Eu, după cei 15 ani de viaţă la ţară, am avut alţi zece ani de viață frumoasă, practic am trăit în barul din sat la cafeneaua italiană, și nu am lucrat la cafenea, dar am stat acolo, am studiat, am făcut trei ani de inginerie şi am dat doar un examen, dar am descoperit că există o inteligență care ţine de studiu şi o alta a sufletului și m-am concentrat pe inteligența sufletului. Şi acești zece ani de viață petrecuţi la bar au reprezentat universitatea mea de experienţă de viaţă. Din păcate era formată numai din bărbați, era o singură femeie care era prostituată, prietena mea, era deosebit de frumoasă. Era o atmosferă frumoasă unde se discuta despre femei, politică, economie, matematică, filozofie, era fascinantă această discuție. lucru care în timpurile moderne se face un pic mai puțin. De aceea eu vă spun vouă tinerilor să discutați, întoarceţi-vă la a dezbate subiecte! Apoi eu am avut această ideea să fac cașmir colorat, dar nici eu nu știu de ce, însă voiam să fac ceva de lux adevărat şi neapărat fabricat în Italia. Eu ca hobby eram model la o importantă fabrică italiană, deci deja cunoscusem puţin dragostea pentru modă. Acesta a fost începutul, dar nu aveam bani, nu aveam nimic. Am început ca meșteşugar, nu doar eu, ci şi angajații micii fabrici.

Sabrina Preda: Acordați atât de multă atenție și importanță stării de spirit a angajaților dumneavoastră. Sunteți ca o familie.

Brunello Cucinelli: Suntem puţin mai mult de 3.000 și 8.000 de oameni care sunt artizani şi care lucrează în locațiile lor. Dar știți, dacă există o atmosferă bună, devii mai creativ. Spunea Jean Jacque-Rousseau că totul este mai creativ atunci când există un echilibru cu creaţia. Eu mi-am văzut tatăl și frații suferind din cauza muncii în fabrică și mi-am spus că mi-ar plăcea să lucrez într-un mod contemporan.

Inteligența artificială și măiestria manuală: parteneri, nu rivali

Sabrina Preda: Având în vedere că suntem în 2024, tehnologia cucerește tot mai mult teren în fiecare zi, avem inteligență artificială, da. Oamenii ar putea fi înlocuiți cu roboți?

Brunello Cucinelli: Nici o șansă.

Sabrina Preda: Dar brandul Brunello Cucinelli se bazează mult pe produse realizate artizanal, da? Cum plănuiți să păstrați acest lucru?

Brunello Cucinelli: Ştiți, am o relație frumoasă cu inteligența artificială. În urmă cu doar trei luni am finalizat acest nou site, după trei ani de muncă. Este un site fără pagini, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Așa că am un amestec de inteligență artificială și măiestrie manuală. Articolele noastre vestimentare sunt într-un procent de 62 % realizate manual. Deci trebuie să integrăm inteligența artificială și mâinile oamenilor.

Sabrina Preda: Dar nu înlocuiți.

Brunello Cucinelli: Nu va exista niciodată un robot care atunci când ridică privirea să poţi vedea o lacrimă în ochii lui. Deci, de ce să ne fie frică? Roboții care ne vor ajuta să schimbăm lumea sunt educați să fie proactivi şi nu aroganţi. Deci teoretic omenirea se va îmbunătăţi tocmai pentru că robotul este educat să fie o persoană normală, empatică. Nu există nici un robot proiectat să nu fie empatic, astfel încât omenirea se îmbunătățește, dar voi, tinerii, trebuie să urmaţi ceea ce spunea generalul Hannibal, în 250 î.Hr., acest general din Cartagina care a fost în război cu romanii, nu întâmplător întotdeauna în război și el le-a spus soldaților săi: Vom găsi o cale şi dacă nu există, o vom face noi. Aşadar începeţi voi să vă imaginaţi, să construiţi o nouă cale, priviţi lumea cu ochi diferiţi, faceţi-vă plăcuţi, fiţi persoane drăguţe, educate, politicoase, nu fiţi aroganţi şi astfel ne întoarcem și ne imaginăm că vom face un drum nou care nu există. Să privim lumea cu alți ochi, să ne facem iubiți, să nu fim aroganți! Aceasta este o temă minunată.

Frumusețea care va salva lumea: o viziune optimistă

Sabrina Preda: Dostoievski spunea că frumusețea va salva lumea.

Brunello Cucinelli: Marele Dostoievski, desigur.

Sabrina Preda: Credeți că este posibil?

Brunello Cucinelli: Fără îndoială. Dar lumea este clar mai frumoasă decât acum 30 de ani, este clar mai bună, am scos sute de milioane de ființe umane din foamete, trăim mai bine, medicina a făcut progrese, ați văzut cu pandemia, medicina a făcut progrese pe care poate artele le-au făcut în Renașterea de la 1500, așa că va fi un secol cu adevărat frumos. Trebuie doar să echilibrăm tehnologia, conexiunea. Eu vreau să fiu conectat cât trebuie, dar nu vreau să fiu conectat noaptea, sâmbăta, duminica, nu, nu, nu, pentru că trebuie să ai grijă în fiecare zi de minte prin studiu şi de suflet prin rugăciune şi prin muncă.

Lecția lui Pitagora: echilibrul între minte și suflet

Sabrina Preda: Credeți în Dumnezeu?

Brunello Cucinelli: Eu la vârsta de 60 de ani am decis că sufletul este nemuritor, deci nu știu ce ne va aștepta după moarte, dar cred că există ceva despre creație care îmi place și cred și că poți trăi mai bine imaginându-ți că după moarte există ceva. Știu şi eu cred asta și nu pot și absolut nu vreau să schimb, dar sunt sigur că așa cum spune și Pitagora că vei culege din viața ceea ce ai semănat, asta este sigur. Pitagora a scris Versurile sale de Aur care sunt trei pagini mici. El a trăit în 550 la Atena, în Grecia și el spunea că seara când mergi să dormi, să nu te culci imediat, mai întâi gândește-te la ce ai făcut în timpul zilei. Dacă ai făcut lucruri frumoase, bucură-te, dacă ai făcut lucruri prin care ai cauzat daune creaţiei, căieşte-te. Oricum vei primi ceea ce ai semănat. Deci eu văd viața într-un mod special, frumos.

Sabrina Preda: Ați povestit într-un interviu că în copilărie în ochii tatălui dumneavoastră ați citit umilință. Ce citiți astăzi în ochii celor din societatea actuală?

Brunello Cucinelli: Este o societate care îmi place, este o societate care poate în ultimii treizeci de ani s-a gândit poate un pic prea mult că se poate guverna omenirea doar cu știința. Nu se poate, este nevoie de știință, dar și de suflet. Trebuie să redescoperim marile valori, mai ales generația voastră, voi sunteți noii gardieni, paladini ai creației. Noi, părinții, v-am educat ca să vă fie frică. Abandonați frica, înlocuiți-o cu speranța. O viață fără vis, o viață fără speranță, ce logică există în a o trăi? Niciuna. Așa că să ne întoarcem, cred că adevărata modernitate, adevărata avangardă este și a face un pas înapoi în marea întoarcere, a crede în marile idealuri ale omului.

Sabrina Preda: Cum poate contribui fiecare persoană la înfrumusețarea lumii?

Brunello Cucinelli: Știți, grecii spuneau că trebuie să vă lăsăm un oraș mai frumos decât l-am moștenit. Dacă poarta casei tale este curată, orașul tău va fi curat. Asta trebuie să facem, trebuie să ne întoarcem la o viață simplă, la a avea respect pentru ceilalți.

Sabrina Preda: Dar totul este atât de rapid în zilele noastre? Rapid, rapid...

Brunello Cucinelli: Și ce dacă? Este un ritm rapid. Așa că trebuie să ne mişcăm cu rapiditate, dar şi cu echilibru. De ce vrei să dormi cu telefonul celular pornit, iar la ora 4 dimineața primești un mesaj și te duci să vezi cine ți-a trimis mesajul? Aruncă telefonul ăla, cine să îţi trimită mesajul ăla la ora 4 dimineaţa?!?! Mintea are nevoie să viseze și ca să visezi trebuie să te uiți la cer și la stele. Dar când ai probleme de obicei nu te uiți la stelele de pe cer, dar dacă te uiți la cer, totul se schimbă. Există o expresie frumoasă... Pavel Florensky a fost condamnat la moarte în 1937 şi înainte să moară a scris o scrisoare frumoasă copiilor săi şi le-a spus: Dragii mei copii, când în sufletul vostru vă este greu, când ceva nu vă reușește, când cineva vă umilește sau vă jignește ieșiți afară și uitați-vă la cer și la stele. Și totul va fi echilibrat. Nu ne mai uităm la cer și la stele. Suntem mereu cu capul în jos. Priviți în sus, aruncați telefonul, priviți în sus, vorbiți cu creația și totul se schimbă.

Privitul cerului: o sursă de inspirație zilnică

Sabrina Preda: Sunt curioasă, aveţi un obicei de care nu vă puteţi lipsi?

Brunello Cucinelli: Da! Să mă uit la cer!

Sabrina Preda: Asta? În fiecare zi?

Brunello Cucinelli: Ah, da, eu petrec o oră sau două pe zi, singur, uitându-mă la cer, privind apusul, gândindu-mă, dar fără să fac nimic. Am cu mine telefonul mobil, dar nu sunt dependent de el. Nu? Trebuie să discute sufletul care are nevoie să mănânce în fiecare zi. Mintea trebuie să mănânce în fiecare zi. Deci mintea se hrăneşte prin studiu, sufletul prin rugăciune. Prin rugăciune înțeleg să vorbești cu tine însuți. Mai este munca, apoi exercițiul fizic, îngrijirea trupului. Trebuie să ai grijă de corp, de minte și de suflet în același mod, în fiecare zi.

Sabrina Preda: Nu sunteți pentru prima dată aici, în România? Care este impresia dumneavoastră despre România

Brunello Cucinelli: Ei bine, ați făcut o schimbare. Am venit prima dată în 2013-2014. Voi ați făcut o mare schimbare. Le spuneam azi celor care erau cu mine. Daţi la o parte clădirile şi voi, ființele umane, aţi putea fi italieni, americani, ruși, este foarte, frumos acest aspect. Ascultați aceeași muzică precum în Italia, în România sau la New York, vă îmbrăcați la fel, același spirit mai mult sau mai puțin, deci asta este o deschidere către lumea fascinantă, înseamnă să vă imaginați că fiecare ființă umană este aparte. O spune Jean-Jacques Rousseau, toți suntem diferiți, deci eu nu am idei preconcepute faţă de nimeni. Fiecare ființă umană este aparte, amprentele degetelor sunt diferite, suntem 8 miliarde de oameni. Este ceva special, nu?

Sabrina Preda: Vă mulţumesc, domnule Cucinelli!

Brunello Cucinelli: Eu vă mulţumesc! Şi vă rog, priviţi cerul, cerul vă inspiră, stelele vă inspiră, luna vă inspiră. Ce inspirație ai putea găsi coborând ochii mereu în pământ sau stând mereu pe telefonul mobil al prietenului tău care postează că mănâncă pizza. Aşadar priviţi cerul! 

Subiecte în articol: brunello cucinelli moda casmir Italia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile