Antena 3 CNN Actualitate EXCLUSIV Miner pensionar: Recalcularea e un balamuc. Cât să mai aștept? Am colegi care miros trandafirii de la rădăcină

EXCLUSIV Miner pensionar: Recalcularea e un balamuc. Cât să mai aștept? Am colegi care miros trandafirii de la rădăcină

de Georgiana Marina    |   

Foştii mineri au protestat pe străzile din Petroşani, revoltaţi că deciziile de recalculare au dus la scăderi dramatice ale pensiilor. Cătălin Cenușă, miner pensionar, a declarat la Antena 3 CNN că recalcularea e "un balamuc" și că tot acest proces "e de fapt o tăiere directă pe termen mediu și lung". În replică, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a spus că "nu se compară munca minerilor care au lucrat în condiții speciale cu cei care au lucrat la suprafață", dar a subliniat că "legea a urmărit respectarea contributivității și numărul de ani lucrați."

"Acest balamuc cu recalcularea punctului de pensie e real. S-a făcut o recalculare pe la spate și o tăiere directă pe termen mediu și lung. E o tăiere mascată a pensiilor.

Cine a făcut acest mod de calcul ca toate pensiile să se taie? Cum s-a mărit pensia? Scoatem ochii la niște oameni cu 50 de lei și la alții tăiem cu 2000 – 3000 de lei. S-au tăiat grupele de muncă, nu doar cea minieră", a declarat Cătălin Cenușă, miner pensionar.

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a declarat la Antena 3 CNN că "dacă o singură persoană e nemulțumită, situația acesteia trebuie clarificată".

"În ultimii 30 de ani niciodată în România nu a fost o acțiune de o asemenea amploare în sistemul de pensii, în funcție de data ieșirii la pensie, normele legislative. Sunt persoane care au contribuit la fel, unii au fost dezavantajați, că au ieșit în momente diferite la pensie.

La mineri sunt chestiuni speciale. Nu sunt de acord că facem revoluție pe spatele unora și altora.

Nu puteau crește toate pensiile, că altfel se adânceau inechitățile. Toți cerem echitate. Ce s-a dorit a fost să se facă pentru contribuție – muncă egală.

Nu comparăm munca minerilor care au lucrat în condiții speciale cu cei care au lucrat la suprafață, dar vorbim de contributivitate și de anii lucrați", a afirmat Budăi.

El a subliniat că art. 144 alineatul 6 din lege spune cu ce pensie se rămâne în plată după recalculare și că "nu există niciun risc" să se primească o pensie mai mică decât cea existentă.

"Până nu primesc indexarea, nu am cum să am încredere, până când aceste decizii nu vor fi modificate orice decizie e discutabilă. În 27 de ani am lucrat cu mii de oameni, după doi ani de pensie unii miros trandafirii de la rădăcină", a adăugat minerul pensionar.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile