Antena 3 CNN Life EXCLUSIV. Interviu la moșia lui Al Bano, înainte de concertul de la București: „În România mă simt ca acasă”

EXCLUSIV. Interviu la moșia lui Al Bano, înainte de concertul de la București: „În România mă simt ca acasă”

Naty Badea
5 minute de citit Publicat la 18:22 07 Sep 2024 Modificat la 19:22 07 Noi 2024

Dacă ați fredonat vreodată “Felicita”, “Sempre Sempre” sau “Liberta”, nu trebuie să ratați întâlnirea cu legendarul Al Bano, pe 13 septembrie, la Festivalul Unforgettable din București. Înaintea concertului, echipa Antena 3 CNN l-a vizitat pe artist în Italia, la ferma unde Al Bano continuă de o jumătate de secol tradiția familiei sale de a produce vinuri. E promisiunea pe care artistul a făcut-o tatălui său când a plecat de acasă să-și caute succesul în muzică. Din pasiune pentru muzică și vinuri, Al Bano a transformat locul copilăriei sale într-un sat turistic de poveste. 

Suntem în Ținutul ALBANO, proprietatea celebrului cântăreț italian Albano Carrisi! Un loc de poveste care a prins viață în mijlocul plantațiilor de măslini seculari și de viță-de-vie. 

Artistul ne-a deschis porțile acestei bijuterii a familiei așezată, între Marea Ionică și Marea Adriatică, în apropiere de satul natal Cellino San Marco, din sudul Italiei.

L-am vizitat pe Al Bano, înaintea concertului pe care îl va susține la București, la Festivalul Unforgettable.

Naty Badea: Care este locul tău preferat aici la moșie? Ai un loc în care mergi de obicei pentru a te regăsi, pentru a găsi liniștea, pacea?

Al Bano: Există o pădure în interiorul căreia am făcut pe o colină o imagine emoționantă a sfinților patroni ai Cellino, Sfânta Ecaterina și Sfântul Marcu, și există o altă casă veche frumoasă lângă un mic lac unde mă opresc să privesc păsările zburând, peștii sărind din apă, caii venind să mânânce. 

Zâmbitor și prietenos artistul ne-a povestit despre muzică, vin, familie și… România.

Al Bano: Când am ajuns în România, era sfârșitul perioadei Ceaușescu, era un pic de fierbere în popor, am trăit toate aceste realități frumoase și știam că ei foloseau ca coloană sonoră cântecul “Libertatea”, mi-au spus asta mulți jurnaliști italieni care urmăreau evoluția acestei revoluții împotriva lui Ceaușescu și toți îmi spuneau, dar coloana sonoră aici este Libertatea.

Naty Badea: Cum percepeți publicul român?

Al Bano: Mă simt că sunt ca în Puglia, mă simt ca acasă pentru că văd că ei mă înțeleg. Evident că nu am posibilitatea de a stăpâni o limbă, dar când încep să cânt, ne înțelegem reciproc, nu este nevoie de traducere.

Am mulți prieteni din București, din Arad, de peste tot, și e frumos. Dar știi ce e frumos și ce îmi place în România? Că multe cuvinte, atât de multe cuvinte, sunt la fel ca dialectul, limba acestui pământ, Salento. Domenica este aproape ca în romană, nu?

Atât de strâns s-a lipit România de sufletul lui încât într-un an, îmbiat de mirosul micilor românești, Al Bano a pierdut avionul care urma să-l ducă acasă, în Italia, după o călătorie prin țara noastră. 

Al Bano: M-au dus la acest restaurant cu mici, iar așteptarea pentru a mânca a fost atât de lungă încât avionul a plecat. 

Naty Badea: Asta nu e publicitate bună pentru restaurantul care te-a făcut să aștepți. 

Al Bano: Dar, după părerea mea, au vrut să profite de faptul că am fost acolo și, în fine, m-am simțit bine. 

Al Bano a căutat întotdeauna fericirea, iar viața pe care o duce acum la ferma familiei transformată într-un adevărat sat turistic îl împlinește.

Născut într-o familie de agricultori, Albano Carrisi a lucrat în copilărie pământul alături de părinții lui, în timp ce născocea cu o ușurință uimitoare primele lui melodii.

Mama îl vedea învățător, tata dorea să-l facă fermier, dar Al Bano a ales muzica.

La 17 ani, și-a părăsit satul natal și a plecat la Milano, în căutarea succesului. I-a promis atunci tatălui său, Don Carmelo, că într-o zi se va întoarce acasă și va produce un vin care îi va purta numele. Și s-a ținut de cuvânt, deși drumul de la fermierul sărac la artistul legendar a fost anevoios.

De cinci generații, familia Carrisi se ocupă cu producerea vinului, în renumita zonă viticolă din regiunea Salento. Și de mai bine de 50 de ani, Al Bano duce tradiția familiei mai departe.

Al Bano: Evident că a rămas ceva în mine, dragostea pentru pământ, dragostea pentru lucrurile frumoase pe care ți le poate da pământul, pentru că am înțeles că dacă nu ar exista pământ niciunul dintre noi nu ar mai fi în viață. Pământul înseamnă produse, înseamnă grâu, din grâu faci pâine, pământul înseamnă viță de vie, înseamnă livezi, fructe și așa mai departe, este o mare moștenire termenul de pământ de care ființele umane au nevoie zilnic.

Sergio Angioi (manager): Este prima vinărie care s-a născut mai mult dintr-o promisiune făcută tatălui său Carmelo, astfel încât el i-a promis tatălui său că va construi vinăria, va produce vinul, că prima sticlă se va numi Don Carmelo în onoarea sa, și asta a făcut. Acesta a fost începutul unei aventuri care a făcut ca această experiență în lumea vinului să crească din ce în ce mai mult, astfel încât, după 50 de ani, ceea ce vedem aici este un nou început, deoarece este doar un nou punct de plecare. Vinul nostru se poate naște și poate da acest tip de parfum, această culoare, aceste arome numai dacă este cultivat în acest pământ care este un pământ foarte roșu, deci bogat în substanță, bogat în nutrienți, ceea ce dă o mare forță acestor vinuri. 

Naty Badea: Câte sticle se produc aici în acest moment? 

Sergio Angioi (manager): Chiar acum, anul acesta aici, vor fi două milioane, dar tendința este de creștere, deci obiectivul nostru este să vindem mai mult decât să producem cinci milioane de sticle pe an. 

În jurul pasiunii pentru viticultură, Al Bano a făcut din pământul natal un loc căutat de turiști pentru plimbările lungi prin pădurile proprietății, tururi ale cramelor și degustări de vinuri și de preparate tradiționale din regiunea Puglia. Cu puțin noroc, vizitatorii pot savura un pahar cu vin chiar în compania artistului. O zi în Ținutul Albano e o evadare din viața aglomerată și zgomotoasă a marilor orașe. 

Olivier Verbeelen (manager moșie): Al Bano a creat acest magnific hotel de 4 stele cu aproximativ 40 de camere înconjurate de natură. În plus față de hotel veți găsi un centru de wellness o piscină de vară spectaculoasă, avem, de asemenea, un restaurant cu delicatese Salento, mâncăruri tipice, o mică biserică, bottai, pădure, podgorii, plantații de măslini, cramă, cu toate acestea există hectare și hectare de lucruri de descoperit în cadrul proprietăților noastre, este un loc fantastic pentru orice persoană care ar dori să petreacă un weekend, câteva zile și chiar mai mult, dar în relaxare totală și, de asemenea, descoperirea zonei. 

Cei care au vizitat deja locul știu că istoria, muzica și vinul se împletesc aici într-o magie ce trebuie trăită, apoi povestită.

Ne despărțim cu greu de Ținutul Albano și de “arhitectul” lui cu promisiunea revederii, în România, la concertul pe care artistul îl va susține la Festivalul Unforgettable din București.

Câștigator al festivalului Sanremo, cu zeci de discuri de platină pentru vânzările albumelor sale, Albano adună și acum zeci de mii de fani la spectacolele sale.

Pe 13 septembrie, la Romexpo, Al Bano va cânta din nou pe aceeași scenă cu Romina Power, într-un spectacol magic. O experiență care va sparge barierele timpului.

Al Bano: Mulțumesc tuturor românilor! Mulțumesc pentru toate lucrurile pe care mi le-ați dăruit, sper că sunt la aceeași înălțime în a dărui! Această nouă întâlnire pe care o vom avea în București va fi extraordinară.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole