Antena 3 CNN Externe EXCLUSIV Echipa Antena 3 CNN, la o misiune riscantă de recuperare a luptătorilor români încolțiți de ruși în Ucraina

EXCLUSIV Echipa Antena 3 CNN, la o misiune riscantă de recuperare a luptătorilor români încolțiți de ruși în Ucraina

de Laurențiu Rădulescu    |   

Antena 3 CNN a mers pe front alături de voluntarii români care luptă în Ucraina. Misiunea la care a participat corespondentul nostru, Laurenţiu Rădulescu, a fost una cu risc extrem de ridicat. Militarii şi-au recuperat colegii aflaţi într-o zonă împânzită de ruşi.

Misiunea luptătorilor români din legiunea internaţională a durat 2 zile. Au încercat timp de 48 de ore sa respingă rușii infiltrați în apropierea graniței de lângă un mare oraș din Ucraina. Nu putem da pentru moment date concrete din motive de securitate.

Echipa Antena 3 CNN a plecat împreuna cu alți luptători români să-i recupereze pe cei care se aflau în tranșee în fața rușilor.

„Operaţiunile de extragere sunt aproape de fiecare dată contracronometru. Nu ştii ce se va întâmpla, nu ştii dacă va apărea vreodată vreun element surpriză şi, poate ce e cel mai important, niciodată nu cunoşti termenul pe care îl vei petrece, mai exact numărul de ore pe care le poţi petrece pe teren, aşteptându-ţi colegii cumva să se întoarcă de pe front”, a transmis Laurențiu Rădulescu.

Laurențiu Rădulescu: Spune-mi te rog cum decurg recuperările astea, aveţi vreo oră fixă, vreo locaţie fixă?

Militar român: Nu, locaţiile nu sunt fixe, se schimbă mereu, la fel şi orele în funcţie de cum pot intra maşinile blindate să recupereze băieţii noştri. Deci nu poate fi vorba de ore, dacă sunt drone în aer sau artileria lucrează foarte bine, atunci tot timpul trebuie să aşteptăm ca să putem intra în zona de foc.

Între timp, s-a lăsat întunericul, așa că echipa Antena 3 CNN a fost nevoită să stingă și luminile mașinii în care se afla. Puteau fi loviți de drone în orice moment. S-au retras într-o pădure aflată aproape de linia frontului și au așteptat. Nu sunt singurii, erau zeci de mașini care așteptau să își retragă militarii de pe linia frontului. Între timp, au auzit și primele alarme de alertă antiaeriană.

„Am fost nevoiţi să aşteptăm aproximativ 2 ore, au sosit şi luptătorii români, voluntarii români aflaţi aici în Ucraina la un punct de întâlnire. De aici în colo schimbul a fost făcut, misiunea se va încheia în curând”, a transmis Laurențiu Rădulescu.

Sunt 48 de ore petrecute pe front, un scurt inventar al muniției și își dau seama de schimbul intens de focuri care a avut loc pe granița cu Rusia.

„2 încărcătoare, nu mai am muniţie, gata. Mi-am golit toate alea”, a spus un militar român.

A fost o luptă intensă.

„Ei ştiau că venim pe ei. Încontinuu aşa, cred că toată muniţia pe care o aveau o puneau la bătaie să nu ne putem apropia”, povestește alt militar român.

Deşi luptătorii români au fost recuperaţi în siguranţă, misiunea nu s-a terminat încă. După ce au fost extraşi, soldaţii trebuie să plece cât mai repede, cu luminile stinse, pentru a nu fi observaţi.

Orice astfel de misiune are un risc uriaș. Din raţiuni de securitate, momentan nu putem face publice locațiile unde a fost filmat materialul. Dar acest lucru se va întâmpla în reportaje mult mai ample în perioada următoare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile