Antena 3 CNN Externe EXCLUSIV. Antena 3 CNN a vorbit cu un soldat ucrainean care luptă în Rusia: „Armata rusă din Kursk a fost relaxată”

EXCLUSIV. Antena 3 CNN a vorbit cu un soldat ucrainean care luptă în Rusia: „Armata rusă din Kursk a fost relaxată”

de Robert Kiss    |   

Antena 3 CNN a vorbit cu un soldat ucrainean care luptă în Rusia. Mișa are 28 de ani și s-a înrolat voluntar pentru apărarea Ucrainei, pe 25 februarie, la o zi după invazie, iar acum se află în regiunea Kursk. Corespondența cu soldatul care acum face parte din trupele speciale a fost făcută din Kromskiye Byki, o localitate aflată la 31 de kilometri de graniță, fiind ultima localitate cucerită chiar vineri de ucraineni.

Mișa a luat parte la operațiunea din Rusia încă din prima zi, de pe 6 august, când ucrainenii au trecut granița în regiunea Kursk. Soldatul ucrainean ne spune că misiunea nu a fost una ușoară, dar a fost pregătită din timp, iar rușii au fost luați prin surprindere.

„Ca orice ofensivă, și asta nu a fost foarte ușoară, rezistență (n.red. din partea rușilor) a fost dar nu au fost pregătiți să lupte. Cheia a fost surpriza și moralul soldaților noștri. Armata rusă din Kursk a fost relaxată, și nu a putut avea o reacție normală.”, ne spune Mișa.

Pe măsură ce trupele ucrainene au intrat pe teritoriul rus și au început să înainteze, rând pe rând localitățile din regiune au fost ocupate. Rușii nu au opus rezistență, mulți dintre grăniceri și soldații care se aflau în regiune fiind capturați de ucraineni.

Întrebat despre numărul prizonierilor, care diferă în funcție de sursele citate, Mișa spune că nu are o cifră exactă, dar „sunt destul de mulți prizonieri, și este forte bine ca-i putem schimba pentru băieții noștri, inclusiv pe cei care sunt în închisoare în Rusia, cei care au fost capturați la Azovstal sub garanții ale organizațiilor precum Crucea Rose și până în ziua de azi sunt tot în Rusia.”

Despre reacția civililor ruși din Kursk, soldatul ucrainean spune că deși la început au fost îngroziți de incursiunea ucraineană, „și-au schimbat părerea total”.

„Majoritatea civililor erau șocați, fugeau, pentru că au crezut în propaganda lui Putin, ca noi suntem naziști, dar în câteva zile și-au schimbat părerea total. Și ce este important, majoritatea civililor pe teritoriul acesta vorbesc ucraineană”, spune Mișa.

Mișa recunoaște pierderile de partea ucraineană și ne spune că trupele Kievului se așteaptă ca rușii să trimită întăriri.

„Sigur aduc întăriri, se simte, dar întăririle nu sunt profesioniste, pentru că de multe ori lucrează dezorganizat și fără o comunicare bună, mulți ruși se împușcă între ei (friendly fire) mai mult decât să tragă spre noi. Moralul nostru este maxim, bun, din păcate ori ce ofensivă înseamnă și pierderi de soldați, dar n-avem ce face, așa e în război. Cred că momente dificile încă ne așteaptă în față”, spune acesta.

Întrebat dacă este posibil, din punct de vedere militar, ca Ucraina să păstreze controlul asupra teritoriului cucerit, care este de aproape 1.200 de kilometri pătrați, Mișa spune că pentru trupele ucrainene obiectivul militar a fost deja atins.

„Din punct de vedere militar scopul nostru a fost atins. Teritoriul de pe care rușii au bombardat orașe și sate civile din Ucraina a fost demilitarizat. Vom vedea pe viitor când și dacă comandamentul nostru va lua decizia de a opri ofensiva”, mai spune soldatul aflat în Kromskiye Byki, la 31 de kilometri în interiorul Rusiei.

Mișa este un soldat ucrainean, în vârstă de 28 de ani, care s-a înrolat voluntar pentru apărarea Ucrainei pe 25 februarie, la o zi după invazie. Este tatăl unei fetițe de 1 an.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile