Doctorul Dumitru Jardan este un astfel de exemplu. Biologul cu studii in Franta este coordonatorul Laboratorului de Genetică și Biologie Moleculară MedLife. În timpul pandemiei a condus echipa de cercetare care a reușit secvențierea genomului SARS-CoV-2 din România, esențială în dezvoltarea tratamentelor și avaccinurilor.
Dumitru Jardan, coordonator Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife: „Noi la MedLife tindem să avem teste foarte specializate, pentru că o să fie teste foarte importante pentru sindroame genetice.”
Cu investiții de peste 1,5 milioane de euro, divizia de cercetare a fost considerată extrem de importantă, așa că încă de acum trei ani obiectivul acesta a devenit unul strategic și a transformat rețeaua în lider în domeniul virusologiei, geneticii, biologiei moleculare și oncogeneticii. O investiție cu atât mai necesară, cu cât cancerul este a doua cauză de deces în țările dezvoltate după bolile cardiovasculare.
Dumitru Jardan, coordonator Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife: „Cancerul în general este o boala genetică. Pentru ca celulele noastre să poată amăgi sistemul imunitar, au nevoie de mutaţii. Aici ne ajută genetica pentru că acele mutaţii nu sunt întâmplătoare.”
În ceea ce privește oncologia, a fost lansat primul program de testare genetică, cu acoperire națională, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic.
Dumitru Jardan, coordonator Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife: „În programul ’Speranţa nu moare de cancer’, analizăm mutaţiile în 523 de gene ca să acoperim toate posibilitatile şi toate tipurile de cancer.”
Programul a început anul acesta și deja peste 200 de copii au fost incluși și au beneficiat de analizele amănunțite. Practic, toate cazurile noi de copii diagnosticați sunt acceptate în mod gratuit în proiect, ceea ce schimbă fundamental lucrurile și perspectivele. Cu cât se obţine rezultatele testelor mai devreme, cu atât mai repede va fi ales cel mai eficient tratament.
Dumitru Jardan, coordonator Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife: „Noi ştim că ei au riscul mare şi atunci va trebui să fie permanent urmăriţi, permanent se fac studii imagistice. Orice cancer prins în stadiul 1 sau 2 este tratabil.”
Rezultatele acestor testări se obțin rapid. Sunt extrem de relevante în conturarea protocolului terapeutic și ajută în mod special la un tratament cât mai specific. Așa pot fi decise terapii țintite sau în lipsa unor protocoale aprobate la nivel național, recomandări de studii clinice internaționale potrivite fiecărui pacient. Cercetarea și tehnologia de vârf contribuie la performanța medicală și la tratamente eficiente, ceea ce în final se traduce prin pacienți fericiți.
- MedLife este primul operator de servicii medicale private care a făcut din cercetare un obiectiv strategic
- “Speranţa nu moare de cancer” stabileşte un tratament personalizat pentru copiii recent diagnosticaţi cu cancer
- Peste 200 de beneficiari în programul de testare genetică pentru copiii cu cancer