Antena 3 CNN Externe Evreii ultra-ortodocși au blocat cea mai mare autostradă din Israel: „La închisoare! Nu la armată!”

Evreii ultra-ortodocși au blocat cea mai mare autostradă din Israel: „La închisoare! Nu la armată!”

de Robert Kiss    |   

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Majoritatea evreilor israelieni sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei. Membrii minorităţii arabe din Israel, care reprezintă 21% din populaţie, sunt scutiţi, deşi unii dintre ei servesc, iar studenţii evrei ultraortodocşi de la seminar au fost scutiţi în mare parte de zeci de ani.

Legea care reglementează scutirea elevilor de seminar a expirat anul trecut, dar guvernul a continuat să le permită acestora să nu servească. Curtea Supremă a hotărât că, în absenţa unui nou temei juridic pentru scutire, statul trebuie să îi recruteze. Hotărârea interzice, de asemenea, ca seminariile să primească subvenţii de la stat dacă studenţii evită serviciul în mod nejustificat.

Armata israeliană a avertizat recent cu privire la o lipsă severă de soldaţi în timp ce luptă în războiul din Gaza şi se confruntă cu o posibilă escaladare a ostilităţilor cu miliţia Hezbollah din Liban.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un copil de șase ani a fost mușcat pe o plajă din Năvodari