Acest lucru se întâmplă și din cauză că peste 20% dintre ei nu știu că au valori tensionale crescute. Practic, cel puțin 1 din 5 sunt în această situație.
Hipertensiunea arterială este un sindrom caracterizat prin creșterea presiunii arteriale peste valorile optime.
Valorile ridicate ale tensiunii arteriale pe o perioadă lungă de timp pot afecta grav inima sau ale altor organe, precum rinichii, creierul și ochii.
O alimentație bazată pe produse cu conținut ridicat de sare și zahăr poate agrava situația persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.
Persoanele care consumă alcool în cantități ridicate sau care fumează sunt, de asemenea, predispuse agravării acestei afecțiuni.
Sarea și zahărul sunt unii dintre cei mai mari dușmani ai persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și, în consecință, toate produsele alimentare care au un conținut ridicat de sare și zahăr.
Prin urmare, persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să evite aceste alimente bogate în sare și zahăr: mezelurile, crenvurștii, cârnații, slănina, kaizerul, conservele de carne, murăturile, pizza congelată, supele la plic, sucul de roșii, bulion, ketchup, dulciurile, băuturile răcoritoare îndulcite, laptele gras, smântâna, untul, carne roșie, pielița de pui, produse de patiserie, chipsurile.
Cum ne măsurăm corect tensiunea?
"Tensiunea arterială se măsoară corect utilizând un tensiometru de braț. Pacientul trebuie să fie în stare de repaus, trebuie să nu fie agitat, trebuie să nu fi alergat sau să fi efectuat efort fizic anterior, să nu fi consumat cafea, să nu fi fumat. Și, de asemenea, nu trebuie să luăm tensiunea peste cămașă, pulover trebuie pe brațul gol.
Trebuie să strângem corect manșeta de tensiune, trebuie să plasăm corect firele de tensiune și, mai departe, sigur că aparatul își face treaba singur, mai ales dacă este din acela cu afișaj digital, pe care îl recomandăm să fie utilizat de către pacienți", a mai precizat medicul Ana Maria Vintilă.