Antena 3 CNN Externe Cine este Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner | Rusia se confruntă cu prima insurecţie armată din ultimele decenii

Cine este Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner | Rusia se confruntă cu prima insurecţie armată din ultimele decenii

Cine este Evgheni Prigojin şi cum a ajuns să conducă o armată privată.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Evgheni Prigojin a declarat război conducerii militare a Rusiei.

Prigojin a condus implicarea grupului privat Wagner Group în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Istoria sa cu conducerea de la Moscova datează de zeci de ani.

Grupul Wagner este o organizaţie de mercenari militanţi care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei ţării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina şi Rusia cu privire la regiunea Crimeea. Prigojin a declarat pe reţelele de socializare că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele ruseşti în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria şi alte câteva ţări africane.

Forţa paramilitară a cunoscut o creştere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de şef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Evgheni Prigojin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruşi. El a publicat videoclipuri care contrazic naraţiunea rusă privind o operaţiune militară fără probleme.

El susţine adesea că forţele sale au condus lupta în Ucraina, punând în acelaşi timp la îndoială competenţa armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire.

Citeşte şi: "În curând Rusia va avea un nou preşedinte": Mesajele lui Prigojin, după amenințările lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prigojin au acelaşi oraş natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), scrie Mediafax. În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigojin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu înainte de a deschide un stand de hot-dog.

El a început rapid să acumuleze influenţă în industria ospitalităţii înainte de a atrage atenţia lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigojin a ajutat la servirea dineelor de stat - cum ar fi cel organizat în 2006 cu preşedintele de atunci George W. Bush - ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".

Vladimir Putin l-a ajutat pe Prigojin să deschidă un restaurant masiv şi să obţină un contract pentru prânzurile copiilor din şcoli cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanţate de stat.

Prigojin a deţinut, de asemenea, cel puţin o parte din Concord Management and Consulting, firmă suspectată că a finanţat operaţiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016 şi în timpul Brexitului.

Vezi și: Vladimir Putin numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o campanie criminală: "Cei care au mers pe calea trădării, vor fi pedepsiți"

Subiecte în articol: Evgheni Prigojin wagner
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile