Antena 3 CNN Economic Eveniment: Puterea și provocările strategice ale distribuției tradiționale de bunuri în economia națională

Eveniment: Puterea și provocările strategice ale distribuției tradiționale de bunuri în economia națională

1 minut de citit Publicat la 15:53 30 Oct 2017 Modificat la 15:53 30 Oct 2017

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România și Academia de Studii Economice din Bucureşti vă invită în data de 2 noiembrie 2017, în Aula Magna a ASE, între orele 15.00 – 18.00, la Conferința PUTEREA ȘI PROVOCĂRILE STRATEGICE ALE DISTRIBUȚIEI TRADIȚIONALE DE BUNURI ÎN ECONOMIA NAȚIONALĂ, având ca teme centrale statutul economic și juridic al operatorilor economici care realizează în sistem tradițional distribuția bunurilor de larg consum și necesitatea unui mediu concurențial loial între diferitele tipuri de comerț în piața națională.

Scopul acestei dezbateri este de a furniza Guvernului și Parlamentului suport profesional în vederea elaborării de acte normative care să reglementeze comerțul din România pe baza următoarelor principii:
 asigurarea securității alimentare și accesului consumatorilor la o diversitate cât mai mare de produse de calitate,
 dezvoltarea IMM-urilor pe întreg lanțul economic de la producție până la comerț,
 echitate concurențială și bunăstare economică pentru toți operatorii economici,
 îmbunătățirea cadrului legislativ administrativ, comercial și fiscal referitor la suprafața comercială maxim admisă la nivel de unități administrativ teritoriale.

Vom dezbate două subiecte de interes major pentru producția și distribuția bunurilor: 1 crearea unor Măsuri de finanțare cu fonduri UE pentru distribuția de bunuri în Romania, 2 limitarea prin act normativ a suprafeței de vânzare admisibilă în orașe la maximum 200 mp. În lipsa unor mecanisme de finanțare publică pentru dezvoltarea distribuției autohtone de bunuri, efectele asupra economiei naționale vor fi în lanț următoarele:

1. Lipsa sustenabilității multor investiții în domeniul producției de bunuri agroalimentare și non agricole, realizate prin PNDR.
2. Creșterea gradului de dependență a producătorilor autohtoni de comerțul realizat de supermagazine, corelat cu creșterea presiunii asupra prețului de cost al alimentelor și implicit cu efecte nefaste asupra calității acestora.
3. Diminuarea ”suprafețelor” de depozitare și comercializare cu ridicata și cu amănuntul ale operatorilor economici cu capital românesc.
4. Scăderea locurilor de muncă în domeniul serviciilor comerciale și implicit creșterea presiunii economice, bugetare și sociale.
5. Creșterea galopantă a dependenței pieței de consum de produse non autohtone.

La eveniment vor participa domnul Petre DAEA - Ministrul Agriculturii, doamna Gabriela CREȚU – Președintele Comisiei de afaceri europene din Senat, domnul Alexandru STĂNESCU - Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specific din Camera Deputaților, domul Tudorel ANDREI – Președintele Institutului Național de Statistică, se arată într-un comunicat semnat de Ovidiu Gheorghe, președinte ACDBR.

Etichete: bunuri produse
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole