Antena 3 CNN Life Știinţă Eveniment astronomic rar, în acest weekend: Asteroidul uriaș Alinda, cât Manhattan de mare, va fi vizibil de pe Pământ

Eveniment astronomic rar, în acest weekend: Asteroidul uriaș Alinda, cât Manhattan de mare, va fi vizibil de pe Pământ

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 23:58 10 Ian 2025 Modificat la 00:00 11 Ian 2025

Un asteroid enorm tocmai a trecut în siguranță pe lângă Pământ, dar încă nu și-a încheiat socotelile cu planeta noastră. În acest weekend, roca spațială de mărimea unui munte va atinge punctul culminant al strălucirii într-un eveniment astronomic rar, care are loc o dată la un deceniu și pe care îl puteți urmări de acasă, cu un binoclu pentru observarea stelelor, sau în cadrul unui livestream gratuit pe internet.

Numit (887) Alinda, asteroidul din apropierea Pământului, are o lățime estimată la 4,2 kilometri, aproape cât Manhattan, potrivit NASA.

Miercuri, 8 ianuarie, roca spațială voluminoasă s-a apropiat cel mai mult de Pământ în ultimele decenii, apropiindu-se la mai puțin de 12,3 milioane de km de planeta noastră, sau de aproximativ 32 de ori distanța medie dintre Pământ și Lună. Se preconizează că Alinda nu se va mai apropia de Pământ până în 2087, potrivit Live Science.

Duminică, 12 ianuarie, asteroidul Alinda va atinge un maxim de luminozitate

Deși un asteroid atât de mare ar putea declanșa un eveniment de extincție în masă dacă ar intra în coliziune cu Pământul, dimensiunea sa mare îl face, de asemenea, o țintă excelentă pentru privitorii curioși de stele.

Duminică, 12 ianuarie, Alinda va atinge un maxim de luminozitate, la o magnitudine de 9,4. Aceasta nu este suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu ochiul liber, dar este suficient de strălucitoare pentru a fi vizibilă cu un binoclu entry-level sau cu un telescop de curte, potrivit astronomului Gianluca Masi, care conduce Virtual Telescope Project din Italia.

Asteroidul va fi vizibil deplasându-se prin constelația Gemeni, care apare în emisfera nordică imediat după lăsarea întunericului și rămâne vizibilă toată noaptea, potrivit reporterului Jamie Carter, specializat în observarea cerului.

Pentru persoanele care nu dispun de echipamente de observare, Proiectul Virtual Telescope oferă o transmisiune în direct în data de 12 ianuarie, permițând oamenilor din întreaga lume să admire acest eveniment din confortul propriilor locuințe, în live-ul de mai jos:

Este rar să vezi un obiect atât de mare trecând atât de aproape de Pământ. Potrivit lui Masi, astfel de evenimente au loc doar o dată pe deceniu, iar Alinda este unul dintre cei mai mari cinci asteroizi care vor trece la mai puțin de 15 milioane de km de planeta noastră, de acum până în anul 2200.

Din fericire, nici Alinda și nici un alt asteroid cunoscut nu reprezintă o amenințare pentru Pământ cel puțin pentru următorul secol, potrivit NASA. Cu toate acestea, agențiile spațiale iau foarte în serios amenințarea asteroizilor „ucigași de planete” și testează în prezent diverse planuri de apărare planetară. Recenta misiune DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA a demonstrat că este posibilă devierea unui asteroid mare prin prăbușirea unei nave spațiale în acesta. Cu toate acestea, logistica protejării reale a Pământului de un asteroid amenințător ar implica probabil lansarea simultană a sute de rachete, ceea ce ar necesita ani sau decenii de preaviz. Între timp, China intenționează să lanseze propria sa misiune de deviere a asteroizilor până în 2030.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole