Antena 3 CNN Actualitate Educație Evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Profesorii vor putea să corecteze inclusiv de acasă

Evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Profesorii vor putea să corecteze inclusiv de acasă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:00 23 Ian 2024 Modificat la 08:00 23 Ian 2024

În decembrie 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că la simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată.

Astfel, fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori corectori, selectați dintre cadrele didactice care au urmat Programul de formare continuă, în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.

Art. 12 – (1) Evaluarea lucrărilor scrise se realizează astfel: fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN).

Totodată, numărul profesorilor evaluatori din centrul zonal de evaluare, pe discipline, se stabilește în funcție de numărul lucrărilor scrise care trebuie evaluate în centrul respectiv, fiind vorba, de regulă, despre câte 50 de lucrări pentru fiecare profesor evaluator.

Citește și: Simulare Evaluarea Națională 2024. Calendarul probelor pentru elevii de clasa a VIII-a

"Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate, inclusiv pentru situația în care platforma semnalează existența unei diferențe între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori, mai mari de un punct și care presupune reevaluarea lucrării”, se mai arată în procedură.

Profesorii pot să corecteze lucrările și de acasă

Totodată, procedura menționează faptul că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă:

Art. 12 – „(3) Activitatea de evaluare se realizează, de regulă, pe stațiile de lucru aflate în laboratoarele de informatică din unitatea de învăţământ din care provine profesorul evaluator. Profesorii evaluatori pot alege să își desfășoare activitatea de pe computere aflate într-un alt spațiu (de exemplu, bibliotecă, Centrul de Documentare și Informare, cabinetul disciplinei, cancelarie, domiciliul personal).

(4) Profesorii evaluatori din unitățile de învățământ/centrele de examen sunt arondați centrului zonal de evaluare din fiecare județ/ municipiul București și vor primi conturi de acces pe platforma destinată evaluării digitalizate în vederea accesării lucrărilor scrise, a baremelor de evaluare și de notare și a borderourilor de notare.”

Cum se realizează evaluarea lucrărilor

Art. 13 – „(1) Evaluarea lucrărilor se realizează pe baza baremului de evaluare și notare.

(2) Profesorii evaluatori înregistrează electronic, individual, rezultatul evaluării în borderourile — tip de notare generate de platforma destinată evaluării digitalizate.

(3) Media aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator, este calculată de aplicația informatică din platforma destinată evaluării digitalizate.”

Diferențe între punctele acordate de cei doi profesori evaluatori

Art. 13 – „(4) În situația în care platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note centrale.

(5) După evaluarea și notarea tuturor lucrărilor scrise la o disciplină se generează din platformă raportul nominal conținând notele finale la disciplina respectivă.”

Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, potrivit procedurii, notează edupedu.ro.

Procedura pentru Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 poate fi descărcată AICI.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole