Antena 3 CNN Externe Europenii vor fi nevoiți să consume mai puțină carne în viitor. Un nou raport evidențiază riscurile stilului de viață actual

Europenii vor fi nevoiți să consume mai puțină carne în viitor. Un nou raport evidențiază riscurile stilului de viață actual

de Adrian Dumitru    |   

Lobby-urile europene din domeniul alimentar și agriol au recunoscut că există nevoia reducerii consumului de carne pe continent, după creionarea unei viziuni comune pentru viitorul agriculturii cu organizațiile ecologiste și cu alți actori relevanți, relatează The Guardian.

Un raport pe larg asupra situației cere o schimbare „urgentă, ambițioasă și fezabilă” la nivelul fermelor și sistemelor alimentare și recunoaște că europenii consumă mai multe proteine animale decât recomandă experții.

Conform acestuia, este nevoie de sprijin aplicat pentru a reechilibra dietele oamenilor spre proteine vegetale. În acest sens, e nevoie de o mai bună educație aliemntară, marketing strict și cumpărarea voluntară a fermelor din regiunile care cresc intensiv animale pentru sacrificat.

Actorii relevanți s-au pus, de asemenea, de acord, că e nevoie de o regândire a formei subvențiilor și au propus un „fond al tranziției drepte” pentru a-i ajuta pe fermieri să adopte practici sustenabile. De asemenea, spun ei, e nevoie de sprijin financiar țintit spre cei care au nevoie cea mai mare de aceste subvenții.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a comandat realizarea acestei cercetări într-o încercare de a calma protestele fermierilor furioși de la începutul anului, a declarat că rezultatele cercetării sunt esențiale pentru viziunea unei noi agriculturi pe care o va prezenta în primele 100 de zile ale noului ei mandat la Comisia Europeană. 

„Avem același scop. Doar dacă fermierii pot trăi de pe urma roadelor pământului lor, vor investi ei în practici mai sustenabile. Și doar dacă ne atingem obiectivele climatice și de mediu împreună vor putea fermierii să continue să culeagă roadele muncii lor”, a spus Von der Leyen.

Agricultura și creșterea animalelor pentru carne sunt practicile care alimentează cel mai mult prăbușirea ecosistemelor, însă liderii europeni au făcut puține eforturi pentru a încerca să schimbe dieta europenilor, predominant formată din lapte și carne, într-o dietă formată din cereale integrale și proteine vegetale.

Raportul nu a stabilit ținte pentru producția de carne, dar a cerut măsuri specifice pentru o nouă dietă sustenabilă – inclusiv prin oferirea de mese gratuite pentru elevi, ambalaje mai detaliate în ce privește conținutul produselor și reduceri de taxe pentru producătorii de hrană sănătoasă și sustenabilă.

Un raport obținut după o muncă asiduă și negocieri intense

Agustin Reyna, directorul general la organizația consumatorilor BEUC, a declarat că-și dorește ca recomandările raportului în ce privește animalele și bunăstarea lor să fie fost mai ambițioase, dar a lăudat viziunea de ansamblu a raportului și a calificat-o drept bine scrisă și echilibrată.

„Consumatorii sunt dispuși să joace un rol în tranziție, însă trebuie să fie ajutați”, a declarat el.

Copa și Cogeca, cel mai mare lobby agricol de la Bruxelles, a părut să pună la îndoială cercetarea în privința consumului de carne. A cerut, însă, „acțiuni rapide și coerente” dar cu „vigilență” în ce privește creșterea animalelor.

Consiliul European al Fermierilor Tineri a transmis că raportul nu are mereu lucruri în comun cu propriul narativ, dar a lăudat rezultatul dialogului și contrastul binevenit dintre atmosfera din primul mandat cel de acum și baza solidă pentru realizări ulterioare.

„Ne îndepărtăm de o metodologie a definirii obiectivelor la punctul lor maximal cu obligația ca fermierii să se alinieze la ele și mergem spre a face pași reali spre tranziție într-un mod strategic și colectiv”, a declarat președintele acestuia, Peter Meedendorf.

Raportul final asupra viitorului agriculturii în UE a fost realizat după șapte luni de negocieri și s-a concluzionat cu mai multe zile de lucru de 16 ore la Bruxelles, săptămâna trecută, după ce zeci de actori relevanți au studiat textul frază cu frază pentru a obține o viziune comună. Obiectivul a fost de a crea condiții favorabile asocierii agriculturii cu protejarea naturii.

Peter Strochschneider, care a condus redactarea raportului și care a gestionat un proces similar în Germania, în 2021, a declarat: „Ca să fim direcți, lucrurile s-au dezvoltat de o așa manieră încât prea des producția agricolă și precondițiile ei naturale au rămas blocate într-o situație mutual negativă”.

Printre recomandări se numără reforma subvențiilor prin Politica Agricolă Comună (PAC), care reprezintă o treime din bugetul UE și care dă bani fermierilor pe criteriul dimensiunii fermelor, nu pe cel al nevoilor.

Organizațiile de mediu și cercetătorii au criticat îndelung această schemă de ajutor pentru că prioritizează producția de carne și stimulează distrugerea mediului. În aprilie, un studiu din Nature Food a arătat că UE a făcut dietele poluante „artificial mai ieftine”, prin pomparea unor sume de patru ori mai mari în producția de carne, în defavoarea producției de vegetale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile