Antena 3 CNN Externe Europenii vor ca Ucraina să fie în continuare ajutată, potrivit unui sondaj. Cum cred că se va sfârși războiul

Europenii vor ca Ucraina să fie în continuare ajutată, potrivit unui sondaj. Cum cred că se va sfârși războiul

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 17:51 03 Iul 2024 Modificat la 17:51 03 Iul 2024

Europenii își mențin solidaritatea cu Ucraina în fața invaziei ruse și, în general, susțin creșterea livrărilor de arme către Kiev. Totuși, ei sunt divizați în ceea ce privește posibilul rezultat al războiului, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează AFP.

De asemenea, majoritatea ucrainenilor chestionați se opun ferm oricăror concesii teritoriale în favoarea Rusiei.

„În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei", notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, dar şi Ucraina.

De asemenea, majoritatea consideră că războiul va lua sfârșit printr-un acord negociat între beligeranți, cu excepția Ucrainei și Estoniei, unde majoritatea crede că Kievul va obține o victorie pe câmpul de luptă. Aceste concluzii provin dintr-un sondaj efectuat în luna mai printre 19.566 de persoane. De asemenea, ei sunt uniți împotriva ideii de a trimite soldați să lupte în Ucraina.

În contrast, europenii sunt mult mai divizați în privința poziției pe care ar trebui să o adopte Europa. Există un grup de țări în care majoritatea populației consideră că Europa ar trebui să ajute Ucraina să-și recucerească teritoriile (Estonia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia).

Într-un alt grup, majoritatea consideră că Europa ar trebui să încurajeze Ucraina să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveția). Există și un grup indecis în care opinii sunt împărțite aproximativ egal între cele două variante, precum și persoane care nu își exprimă o opinie precisă asupra acestei chestiuni (Olanda, Spania, Franța, Germania).

„Comparând datele din ianuarie şi mai 2024, în cele nouă ţări studiate apar foarte puţine schimbări în ambele cazuri, în pofida dificultăţilor tot mai mari ale Ucrainei pe teren", notează ECFR.

„Una dintre principalele provocări pentru liderii occidentali va fi reconcilierea poziţiilor contradictorii ale europenilor şi ale ucrainenilor cu privire la rezultatul războiului", a spus Mark Léonar, unul dintre autorii raportului.

Majoritatea ucrainenilor se opun ideii de a ceda teritorii ocupate în schimbul aderării la NATO. De asemenea, 45% dintre ei preferă să piardă teritorii, dar să aibă libertatea să adere la UE sau NATO, în timp ce 26% ar prefera să recupereze zonele ocupate, dar să fie demilitarizate și să nu adere la NATO sau UE.

Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Statele Unite vor negocia direct cu Rusia fără a implica Kievul, o preocupare legată de posibila victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din toamna lui 2024.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole