Antena 3 CNN Be EU EXCLUSIV Europarlamentar suedez, după ce a fost în București: Mă gândesc să vin cu familia într-o vacanță

EXCLUSIV Europarlamentar suedez, după ce a fost în București: Mă gândesc să vin cu familia într-o vacanță

de Sabina Iosub    |   

Europa poate redeveni cea mai importantă destinaţie turistică la nivel mondial, după declinul din timpul pandemiei şi din anii de după. România este şi ea în viitoarea strategie europeană, dar trebuie să facă mai mult pentru a se promova. Vorbim atât de investiţii în campanii de relaţii publice, dar şi în infrastructura de transport. Subiectul a fost dezbătut sâmbătă, în emisiunea BeEu cu Sabina Iosub.

Sabina Iosub: Azi, alături de mine, la Parlamentul European, la Strasbourg, este Charlie Weimers. Reprezentați Suedia la nivel european și sunteți, de asemenea, vicepreședinte al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru acest mandat?

Charlie Weimers: Avem nevoie de o politică climatică realistă, care să ia în considerare locurile de muncă și creșterea economică, iar ultimii cinci ani au fost destul de puternic influențați de mișcarea verde și cred că noua majoritate de aici, Partidul Popular European, Grupul Conservatorilor și reformiștilor, alte grupuri, pot contura o politică mult mai competitivă decât am avut în ultimii cinci ani. Politica de migrație este un alt subiect foarte important. Europa trece printr-o criză a migrației, și multe state membre sunt copleșite. Prin urmare, noua Comisie trebuie să găsească o modalitate de a stopa fluxurile migratorii, migrațiile ilegale, de a securiza frontierele, eliberând în cele din urmă fondurile UE pentru construirea de ziduri, un lucru care a fost oprit și, de asemenea, pentru a garanta că puterea nu este transferată și centralizată la Bruxelles.

Un lucru care va fi o provocare importantă în următorii cinci ani în care unii din acest Parlament ar putea dori modificări ale tratatului

Sabina Iosub: Sunteți de acord cu ideea de a schimba tratatul?

Charlie Weimers: Dacă schimbarea tratatului înseamnă să facem UE mai eficientă, aș fi în favoarea schimbării Dar știu că forțele de centru se vor folosi de o astfel de oportunitate pentru a transfera puterea poate în ce privește impozitarea, poate în ce privește bugetul UE, către Bruxelles și să permită UE să crească atât de mult cât dorește birocrația UE, iar acest lucru trebuie să fie oprit.

Sabina Iosub: Ați fost vreodată în România?

Charlie Weimers: Am fost.

Sabina Iosub: În ce zonă? Ce ați văzut din țara mea?

Charlie Weimers: Am fost în Capitală și în împrejurimi. Am un prieten foarte bun care face afaceri și este foarte activ în Cluj. Mi-a recomandat să merg acolo. Așa că face parte din planurile mele de viitor să merg cu familia într-o vacanță în România, dar trebuie să fie un pic mai răcoare decât cele 42 de grade.

Sabina Iosub: Ar trebui să punem pe harta lumii destinația Europa, de pildă pentru a vizita Suedia? Sau pentru suedezii să vină să viziteze România. Sau să mergem cu toții în Spania sau să atrage din ce în ce mai mulți non europeni către regiunea noastră.

Charlie Weimers: Cred că ar trebui să ne sprijinim reciproc, să ne vizităm reciproc. Există o mulțime de lucruri de văzut în frumoasa noastră Europă, vă recomand să veniți în Suedia, avem aer curat, o natură curată și o natură accesibilă. Dacă mergeți într-o pădure din Suedia sunt liberi să vă plimbați unde vreți pentru că asta e legea în Suedia. Atâta timp cât nu rupeți nimic, puteți chiar să stați o noapte într-un cort în pădure, să încercați să vedeți un elan sau un lup, deși ar fi mai bine să nu vedeți lupul, doar elanul... Deci, în loc să mergem în afara Europei tot timpul ar trebui să ne uităm ce are de oferit continentul nostru. Sunt sigur că dacă suedezii ar ști mai multe despre România ar merge acolo mai mulți oameni. 

Sabina Iosub: Avem de asemenea, o mulțime de biserici și am văzut în unele părți ale Europei că turismul religios e o idee foarte bună. Sunteți în favoarea acestei idei?

Charlie Weimers: Sper să fac un pelerinaj într-o zi și am prieteni buni care merg la catedrala din Chatres, din Franța și de asemenea, în Spania. România e o țară mai puțin cunoscută pentru protestanți și pentru catolici, dar imaginea ortodoxă și bisericile ortodoxe oferă atât de multă frumusețe încât eu sper ca mai mulți oameni vor veni să le vadă.

Sabina Iosub: La ce vă așteptați de la acest mandat?

Charlie Weimers: Obiectivul meu e să fac parte dintr-o nouă majoritate de centru-dreapta în Parlament. În ultimii cinci ni am avut cea mai de stânga majoritate pe care am avut-o vreodată în Parlamentul European. Acum avem ocazia să lucrăm împreună pe partea de centru-dreapta pentru a crește concurența, pentru a reduce birocrația și pentru a consolida industria, pentru a promova energia nucleară nu doar energia solară și eoliană, deoarece acestea sunt resurse energetice intermitente. Asta  e o oportunitate pe care Europa nu își permite să o irosească pentru că suntem un continent bogat în comparație cu altele. Trebuie să ne maturizăm și să înțelegem că nu putem gestiona declinul. Trebuie să trecem de la o situație în care SUA inovează, China copiază, iar Europa reglementează. Noi trebuie să fim inovatorii.

 

Subiecte în articol: Suedia turism Europa Parlamentul European
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile