România a celebrat pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene.
Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a fost invitatul Sabinei Iosub, în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, unde a punctat şi enumerat avantajele pe care le are ţara noastră de când este stat membru al UE, mai exact de la 1 ianuarie 2007.
Dragoş Pîslaru: "Fiind în Uniunea Europeană şi în NATO, nu suntem singuri"
"Este foarte important să plecăm cu cea mai semnificativă şi evidentă afirmaţie pe care o poţi face în acest context. Ne uităm la Ucraina care este invadată şi agresată de Rusia. România, demult timp în istorie este în această zonă de frontieră, am trecut şi prin comunism.
Faptul că suntem în Uniunea Europeană, acest lucru are nişte garanţii de securitate. Ştim că fiind în Uniunea Europeană şi în NATO, nu suntem singuri şi nu vom fi în situaţia de a fi invadaţi de armata Rusiei sau a altui inamic, şi să fim lăsaţi de izbelişte. Şi asta mi se pare foarte important.
În acest context, solidaritatea, această idee de comunitate, faptul că suntem împreună, e foarte important. Şi am văzut, nu numai atunci când discutăm de agresiune militară externă, şi atunci când avem şocuri, cum ar fi COVID-19, o reacţie unitară, solidară. Deci aceste lucruri sunt foarte importante pentru ca românii să ştie că se află în siguranţă în spaţiul Uniunii Europene şi că această siguranţă este dată de forţa comunităţii pe care noi o construim îmrpreună.
România trebuie să aibă această ambiţie de a construi împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nu mai este doar un actor marginal.
Al dolea lucru, evident ţine de bunăstarea românilor. Ne uităm la puterea de cumpărare, la produsul intern brut, la dezvoltarea economică şi există nostalgici care mai zic, ce bine era înainte de '89. Nu există nicio dovadă, statistic, sau de altă natură care sugereze cumva că românilor le merge mai rău ca înainte de '89.
Dragoş Pîslaru: "Toate statisticile arată că românii o duc mai bine de când am intrat în Uniunea Europeană"
Din 2007 şi până astăzi este o chestiune clară că traiul este mai bun. Că nu este atât de bun cât ar trebuie să fie şi că lucrul acesta, din raţiuni de frâne administrative şi uneori chiar politice, au dus la ţinerea României departe de potenţial şi aplecarea unor oameni, mulţi oameni, 4 milioane de români care au plecat din ţară.
Sprijinul Uniunii Europene, fondurile, reprezintă un lucru foarte important. Şi vedem, cu greutate, dar vedem: autostrăzi, modul în care au fost reabilitate drumuri, investiţii care au fost importante în educaţie, în zona de spitale. Nu le avem cum ne-am fi dorit, dar toţi banii aceştia europeni care au venit în România, au dus la modernizarea ţării", a declarat europarlamentarul Dragoş Pîslaru.