Conform procedurii, pentru o revenire asupra subiectului aceptării României în spaţiul Schegen este nevoie de o nouă decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri interne (JAI).
Hotărârea poate fi luată doar dacă ţara care deţine preşedenţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene îşi propune să includă pe agendă extinderea spaţiului Schengen, aşa cum a văzut preşedenţia cehă.
Eugen Tomac crede că ţările care urmeayă să ocupe preşedinţia nu au interesul să pună subiectul pe ordinea de zi.
De asemenea, Eugen Tomac susţine că "abia în 2025 putem spera în mod serios că se va pune pe agenda discuţiilor extinderea spaţiului Schengen", însă "până atunci trebuie să fim realişti".
"Nimeni nu-şi dă demisia, este un eşec revoltător în ţara lucrului bine făcut. Vedem această scrisoare este informaţia momentului, însă Lucian Bode, ministrul de interne este cel care trimite o scrisoare către autorităţile din Austria.
Lucrurile sunt foarte simple pentru a reuşi să ajungem din nou în consiliul JAI trebuie ca preşedenţia să propună acest lucru.
M-am uitat foarte atent spre priorităţile preşedenţiei Suedeze, care începe de la 1 ianuarie, nici vorbă de extinderea Schengen, cel mult consolidarea mecanismelor de evaluare a frontierei, deci din acest punct de vedere este limpede că în următoarele şase luni, nu vom avea o discuţie serioasă pe acest subiect, oricâte speranţe ne-am pune, doi după Suedia, urmează Spania care la rândul ei are probleme destul de serioase în ceea ce priveşte gestionarea frontierei cu nordul africii, deci iaraşi şanse mici să se discute despre extindere.
Cel mult se va discuta despre combaterea imigraţiei. Mai mult decât atât, în 2024 avem alegeri europarlamentare. Priorităţile Uniunii Europene vor fi cu totul altele şi evident că plecând de la aceste realităţi am tras această concluzie că abia în 2025 putem spera în mod serios că se va pune pe agenda discuţiilor extinderea spaţiului Schengen cu privire la România şi Bulgaria.
Până atunci trebuie să fim realişti, sigur că politicienii puterii vor spune multe lucruri, dar realităţile şi mecanismele europene funcţionează altfel decât ne dorim noi şi s-a demonstrat că dacă nu ne pregătim bine şi nu blocăm Croaţia aşa cum trebuia s-o facem pentru situaţii limită, să acţionezi cu instrumente limită", a declarat Tomac pentru Antena 3 CNN.
Totodată, europarlamentarul consideră că preşedintele României Klaus Iohannis a gestionat greşit situaţia.
"Pai domnul Iohannis trebuie să iasă să ne spună cine a fost responsabil. Este inadmisibil, preşedintele Iohannis trebuia fie la Berlin şi la Paris pentru ultima săptămână, nu asculţi pe unde Dumnezeu ştie", a adăugat Eurgen Tomac.