Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Etichete de avertizare", o nouă soluţie pentru a limita consumul de carne în ţara noastră | Reacţia românilor

"Etichete de avertizare", o nouă soluţie pentru a limita consumul de carne în ţara noastră | Reacţia românilor

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:26 16 Noi 2023 Modificat la 20:26 16 Noi 2023

Grătarele și mesele îmbelșugate ar putea deveni istorie în anii următori. Până în 2050, România ar trebui să limiteze consumul de carne cu 75%.

Mai precis, un român ar ajunge să consume doar 12kg de carne anual. Se ia în calcul ca pe aceste produse să fie puse și etichete de avertizare, precum cele de pe pachetele de țigări.

În clasamentul privind consumul de carne la nivelul Uniunii Europene, România ocupă locul 25. Mai exact, un român mănâncă aproape 65kg de carne anual. La nivel european se discută despre limitarea acestui consum cu până la 75%.

"Eu n-aș vedea români renunțând la carne. Ca să fiu sinceră, cred că singurul motiv din care ar mai renunța românii la carne ar fi prețul, poate mai mare", spune cineva.

Consumul de carne ar trebui redus cu 40kg până în anul 2030

"În primul rând, ar fi falimentul pe noi", mai spune cineva.

Consumul de carne ar trebui redus cu 40kg până în anul 2030, iar până în 2050 cu alte 30kg. Așadar, o persoană ar ajunge să consume anual doar 12kg din aceste produse.

"Niciodată fără care nu poți să trăiești. Aia îți de putere", mai spune un bărbat.

Etichetele de avertizare, precum cele de pe pachetele de țigări ar ajuta la limitarea consumului, spun cercetătorii britanici.

"Dacă va trebui să punem o etichetă în plus, vor fi niște costuri în plus, nu, care se vor regăsi într-un final în prețul alimentului la la raft", spune Cristina Smădu, producător.

Reacția ministrului Agriculturii la limitarea consumului de carne

Nici ministrul agriculturii nu este de acord cu limitarea consumului de carne. 

"Nu știu cum pot să ne interzică reducerea consumului de carne. Eu am sprijinit și în ultimul consiliu de miniștri inclusiv carnea roșie și vinul roșu, ca aceste produse să fie consumate și să nu fie limitate", spune Florin Barbu, ministrul Agriculturii. 

Obiceiurile alimentare, mai ales cele ale românilor, sunt extrem de greu de schimbat, explică psihologii.

"Este greu să îi spui creierului care a fost învățat într-un anumit stil alimentar să înlocuiască carnea cu o legumă. Ține foarte mult de felul în care ești educat de primii ani de viață. Iar așteptarea ca în momentul de față o astfel de atenționare să ducă la o schimbare o putem vedea poate peste 20-30 de ani", spune Mirela Zivari, psiholog. 

Studiile arată că europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole