Antena 3 CNN Externe Estonia, Letonia și Lituania se vor decupla de la rețeaua electrică a rușilor

Estonia, Letonia și Lituania se vor decupla de la rețeaua electrică a rușilor

de Roxana Mihăiescu    |   

Operatorii reţelelor electrice din Estonia, Letonia şi Lituania au semnat un acord care vizează decuplarea de la reţeaua electrică sincronizată cu Rusia şi Belarus, aşa-numitul sistem BRELL, care datează din perioada sovietică, în luna februarie 2025, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Cele trei ţări baltice se bazează chiar şi acum pe operatorii ruşi pentru controlul frecvenţelor şi echilibrarea reţelei electrice.

„Vom părăsi BRELL în luna februarie. Ţările baltice vor testa funcţionarea izolată a reţelelor electrice şi decuplarea”, a scris marţi ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, într-o postare pe Facebook.

„Am ştiut dintotdeauna că, aşa cum am devenit parte a Uniunii Europene şi NATO, vom deveni şi parte a sistemului european de electricitate”, a adăugat oficialul lituanian.

După un deceniu de negocieri, statele baltice au semnat în 2018 un acord pentru a-şi conecta reţele electrice la reţeaua din UE până în 2025.

Uniunea Europeană a alocat o sumă totală de 1,2 miliarde de euro pentru a pregăti regiunea baltică de decuplarea de reţeaua BRELL, acoperind aproximativ trei sferturi din costuri, a precizat şi Litgrid, operatorul reţelei electrice din Lituania, într-un comunicat separat publicat marţi.

Decuplarea ar urma să aibă loc în data de 8 februarie, când ţările baltice îşi vor sincroniza frecvenţele reţelelor lor cu cea din Europa continentală, via o legătură cu Polonia, a precizat Litgrid.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?