Antena 3 CNN Economic Este mai bine să ieși la pensie înainte sau după luna septembrie? Șeful Casei Naționale de Pensii: E o întrebare pe care o primesc frecvent

Este mai bine să ieși la pensie înainte sau după luna septembrie? Șeful Casei Naționale de Pensii: E o întrebare pe care o primesc frecvent

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 04 Iul 2024 Modificat la 07:00 04 Iul 2024

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, susține că una dintre întrebările frecvente pe care le primește din partea seniorilor este dacă este mai bine să iasă la pensie până în luna septembrie, sau după această dată. 

Potrivit acestuia, indiferent de data pensionării, cuantumul pensiei va fi același, și într-un caz, și în altul, fiind aplicate principiile noii legi. 

”Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare.

Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula, iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor. Fie că iese la pensie în august, fie că iese la pensie în octombrie, tot principiile noii legi a pensiilor i se vor aplica”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.

Românii vor primi deciziile de recalculare prin Poșta Română

Românii urmează să primească decizia de recalculare a pensiei, în plic, acasă. 

”Mai avem un singur pas de făcut pentru ca această distribuire să putem să o operaționalizăm. Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă. 

”Este un document confidențial”

Compania Națională Poșta Română se va ocupa de acest proces de expediție, dar nu doar de procesul de expediție, pentru că pe plic este și o confirmare de primire, aceste decizii se trimit personal, nu se expediază în cutia poștală, se înmânează personal, este un document confidențial.

Această confirmare de primire este tipărită direct pe plic, iar tot acest proiect de tipărire îl realizează Compania Națională Poșta Română.

Pentru a vă putea face o idee, este vorba despre câteva TIR-uri de astfel de plicuri, vorbim de aproape 5 milioane de plicuri.

În momentul în care avem acest act normativ aprobat și publicat în Monitorul Oficial, putem să începem să tipărim deciziile, să le trimitem către compania Poșta Română, și ulterior Poșta Română să meargă la pensionari și să le înmâneze personal”, a explicat Daniel Baciu.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole