Confederația Sindicală Națională Meridian a fost sesizată de Federația APEHID cu privire la iminența declanșării conflicului colectiv de muncă la nivel de grup de unități în cadrul Adminsitrației Naționale Apele Române (ANAR).
Practic, în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, partenerii sociali nu au ajuns la o înțelegere cu privire la încheierea unui nou contract colectiv de muncă valabil pentru perioada 2022-2024, data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor fiind 22 iulie 2022.
Federațiile sindicale din cadrul ANAR au reclamat atitudinea sfidătoare a conducerii, care, „pe fondul scandalurilor iscate de nerespectarea flagrantă a unor condiții, care au dus la declanșarea unor litigii civile și penale, și-a menținut în cursul negocierilor pentru încheierea următorului CCM, o atitudine ireconciliantă”.
„Concret, s-a exprimat intenția angajatorului de a renunța la condiția obligatorie privind vechimea în domeniul gospodării apelor, condiție care a fost propusă a fi alternativa cu vechimea în studii în domeniul studiilor universitare (fără a se limita la studii în domeniul gospodăririi apelor).
Partea sindicală consideră că nu se poate renunța la condiția privind vechimea în domeniul gospodăririi apelor pentru funcțiile de conducere, deoarece acestea implică o componentă tehnică esențială, reglementată de Legea Apelor nr.107/1996, care prevalează asupra componentei manageriale.
Conducerea profesionalizată și experiența efectivă de lucru în domeniul gospodăririi apelor este impusă de faptul că deciziile trebuie luate cu rapiditate și responsabilitate în funcție de diversitatea și evoluția dinamică a evenimentelor ce apar întotdeauna într-o altă formă, în funcție de specificul regional.
În contextul schimbărilor climatice, inundațiile, fenomenele hidro-meteorologice periculoase, poluările accidentale sau seceta, produc daune materiale imense și uneori pot avea ca urmări pierderi de vieți omenești”, spun sindicaliștii, potrivit Mediafax.
În ceea ce privește revendicările salariale formulate de cele două federații sindicale, CSN Meridian consideră că acestea sunt „legitime și rezonabile”, în contextul în care, salariile din ANAR au rămas în urma salariilor din alte domenii de activitate, făcând acest sector neatractiv.
Potrivit sindicaliștilor, majorările salariale solicitate reprezintă doar actualizări cu rata inflației, în contextul unei inflații de aproximativ 15% în luna iulie 2022.
„În contextul în care Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu pentru proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE, unde se încurajează printre altele, o rată de acoperire a negocierilor colective mai mare de 80%, la noi în România, observăm prea puține acțiuni din partea autorităților pentru promovarea negocierilor colective și pentru stoparea acțiunilor de subminare a contractelor colective”, potrivit sindicatului.
Confederația Sindicală Națională Medidian face, astfel, un apel către prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar și către miniștrii Mediului, Tánczos Barna și al Muncii, Marius – Constantin Budăi, „pentru a se implica în stoparea procesului de deprofesionalizare de la ANAR și pentru identificarea soluțiilor care se impun pentru finalizarea negocierilor colective de la Administrația Națională Apele Române”.