Antena 3 CNN Externe Ce a dezvăluit erupția vulcanului Șiveluci din Rusia, urmată de un cutremur de anvergură

Ce a dezvăluit erupția vulcanului Șiveluci din Rusia, urmată de un cutremur de anvergură

Șiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani ruși, situat în peninsula Kamceatka, a erupt și a aruncat în aer un nor imens de cenușă care a acoperit localități și a declanșat un avertisment pentru traficul aerian.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Vulcanul a început să erupă marți, imediat după miezul nopții, și a ajuns la un apogeu al activității aproximativ șase ore mai târziu.

Norul de cenușă a acoperit o suprafață de 108.000 de kilometri pătrați, potrivit filialei din Kamceatka a Institutului de Geofizică din cadrul Academiei de Științe din Rusia.

Fluxuri de lavă s-au rostogolit pe versanții vulcanului, topind zăpada și generând râuri de noroi care au pus în pericol o autostradă, în timp ce localitățile din zonă au fost acoperite de cenușă gri într-un strat de până la 8,5 centimetri grosime, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

"Cenușa a ajuns la 20 de kilometri înălțime. Norul s-a deplasat spre vest și a avut loc o cădere foarte abundentă peste satele din apropiere. Vulcanul se pregătea pentru acest lucru de cel puțin un an iar procesul continuă, deși s-a mai calmat", a declarat Danila Cebrov, director al filialei Kamceatka a Institutului de Geofizică.

Citește și: Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului Şiveluci din Rusia. Cod roșu de pericol pentru aviație și școli închise

[GAL layout="5"]

La aproximativ 24 de ore după începutul erupției, un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în largul peninsulei.

Oamenii de știință ruși au declarat că seismul a fost o replică a unui cutremur din 3 aprilie.

Nu au existat relatări imediate privind victime în urma fenomenelor geologice în această regiune rusă din apropierea Oceanului Pacific, unde trăiesc circa 300.000 de persoane.

Subiecte în articol: Şiveluci Kamceatka vulcan eruptie cutremur
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile