Caricatura, care a început să circule în mediul online încă de marţi seara, îl reprezintă pe Erdogan stând întins în pat, în tricou şi chiloţi, cu o bere în mâna dreaptă, în timp ce cu stânga descoperă părţile intime ale unei femei în veşmânt islamic ce poartă o tavă.
Textul care însoţeşte caricatura îl descrie pe preşedintele turc drept "foarte amuzant în intimitate", notează presa franceză.
La vârful conducerii conducerii Turciei însă, nimic nu putea fi mai puţin amuzant.
Fahrettin Altun, consilierul de presă al lui Erdogan, a condamnat, pe Twitter, "efortul demn de dispreţ de a răspândi rasismul cultural şi ura".
Ankara acuză Parisul de răspândirea islamofobiei
"Așa-numitele caricaturi sunt detestabile și lipsite de orice simţ al decenței. Ele reprezintă în mod clar produsul unui mediu cultural xenofob, islamofob și intolerant pe care conducerea franceză pare să-l dorească pentru țara lor", a continuat el.
În plus, presa de la Ankara a scris că procurorii turci au început o anchetă care vizează publicaţia franceză
Turcia acuză de mai mult timp un aşa-numit "program anti-musulman al președintelui francez Macron" iar tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultimele luni, alimentate de divergenţele din dosare sensibile, cum ar fi pretenţiile clamate agresiv de Turcia în bazinele Mării Negre şi Mării Mediterane, unde s-au descoperit importante resurse de gaze naturale.
Franţa a participat, în august, la exerciţii militare navale în Mediterana de Est alături de Grecia, Italia şi Cipru şi a transmis astfel că se plasează fără echivoc de partea Atenei în disputele cu Ankara legate de resursele energetice din zonă.
Recent, preşedintele Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a omologului francez iar, drept răspuns, Parisul şi-a retras ambasadorul de la Ankara.
Charlie Hebdo, controversatul săptămânal satiric care a supravieţuit masacrului echipei redacţionale din 2015
Publicaţia Charlie Hebdo are un istoric recent însângerat consemnat în confruntarea dintre libertatea de exprimare occidentală şi fundamentalismul islamic.
Pe 7 ianuarie 2015, fraţii Said şi Cherif Kouachi au forţat, sub ameninţarea armelor, intrarea în sediul publicaţiei pariziene şi au executat 12 persoane aflate înauntru, inclusiv directorul publicaţiei şi poliţistul desemnat să îl protejeze.
Ei au fost depistaţi de forţele antiteroriste două zile mai târziu, într-un depozit tipografic situat la nord de Paris şi au fost ucişi după ce au deschis focul asupra poliţiştilor.
Înainte de a fi localizaţi şi ucişi, cei doi au transmis că au comis atacul de la Charlie Hebdo în numele facţiunii Al Qaida în Yemen.
Un proces penal în care sunt judecaţi 14 suspecţi bănuiţi de complicitate la atentat este în curs de desfăşurare la Paris, la peste cinci ani de la tragicul eveniment.