Antena 3 CNN Actualitate Epoca violenței extreme. Stresul post-traumatic, o realitate în societatea românească

Epoca violenței extreme. Stresul post-traumatic, o realitate în societatea românească

1 minut de citit Publicat la 17:27 28 Ian 2018 Modificat la 17:27 28 Ian 2018

Noțiunea de stres post-traumatic este un concept vechi în multe state, însă care abia acum apare și în România. Discuția vine în contextul în care în ultima perioadă au apărut cazuri de comportamente deviante. În ultimele săptămâni am avut polițitul-pedofil și militarul-criminal, după ce anterior explodase și poveste preotului-pedofil.

Greu de diagnosticat, stresul post-traumatic este o realitate, cu atât mai mult cu cât este cumva specific celor două profesii.

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a vorbit la ”Adevăruri de viață” despre existența acestui fenomen și despre ce se va face pentru a-l diagnostica și trata în timp util. Este vorba despre un proiect la care vor participa și specialiști canadieni, pentru a deschide un centru specific de tratament.

”Se întâmplă lucruri abominabile și oamenii ridică întrebări. Iată, sunt implicate instituții în care oamenii au enorm de multă încredere. Suntem încă în perioada de pionierat privind militarii care se întorc acasă. Se vorbește de stresul post-traumatic, nu este ceva nou. Nu ar fi însă corect să generalizăm. Dar nu suntem chiar lipsiți de asistență în acest domeniu. Concepția pentru acest centru mi-a fost prezentată, îmi doresc ca până în această vară să fie operațional” a spus ministrul Mihai Fifor.

O persoană cu stres post-traumatic prezintă urmãtoarele simptome: retrăirea repetată a evenimentului traumatic iniţial (prin amintirea nedoritã a evenimentului sub formã de secvenţe, prin coşmaruri şi prin reacţii exagerate, fizice sau emoţionale, la persoane sau locuri legate de evenimentul iniţial); lipsa de reacţie la ceea ce se întâmplă în jur, manifestată prin evitarea oricărei activităţi, pierderea interesului pentru ceea ce este în jur; tulburări ale somnului; iritabilitate sau accese de mânie; dificultate de concentrare.

Etichete: Mihai Fifor
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole