Antena 3 CNN Actualitate Epidemie de gripă în România. Lucruri concrete pe care le poți face pentru a te proteja de boală

Epidemie de gripă în România. Lucruri concrete pe care le poți face pentru a te proteja de boală

1 minut de citit Publicat la 17:59 08 Feb 2020 Modificat la 17:59 08 Feb 2020

În primul rând, spălatul riguros pe mâini este cel mai la îndemână mijloc prin care ne putem feri de viruși. Apoi este important să purtăm măști de protecție care trebuie să acopere gura și nasul. De asemenea, trebuie evitate, pe cât posibil, spațiile aglomerate. 

Citește și: Bilanțul deceselor provocate de gripă a ajuns la 23. Ultima victimă, un tânăr de 26 de ani

Este important să ne vaccinăm la timp și, poate la fel de important, să nu intrăm în panică.

Mesajul medicului Vasi Rădulescu

A fost declarată epidemia de gripă în România.

Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm. Haosul în sănătate nu poate duce la ceva bun. Așteptăm măsurile oficiale, care pot include închiderea școlilor, declararea carantinei în spitale, concentrarea resurselor în zonele cel mai afectate, alte acțiuni luate de profesioniști.

Cum ne protejăm? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască și ea trebuie să acopere gura ȘI nasul. Evităm pe cât posibil spațiile foarte aglomerate. Tușim corect, în braț sau cot sau într-un servețel. Nu în mâna goală! Le atragem atenția celorlalți să procedeze corect, că așa putem face educație medicală. Ne vaccinăm.

Cum știm că e gripă? Simptomele pornesc brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare, cefalee intensă, oboseală generalizată. Tabloul clinic e foarte important. Se poate testa și cu ajutorul unor markere virale.

Cum ne tratăm la nevoie? Un organism imunocompetent se vindecă fără probleme. Odihnă, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sănătoase, izolare de ceilalți. Gripa poate ține 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3.

Unde avem grijă maximă? La copiii sub 5 ani și vârstnicii peste 65 de ani. La cei cu boli cronice: pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune. La simptome tipice - prezentare la medic imediat!

De ce se moare? Din cauza 1) lipsei vaccinării, 2) afecțiunilor preexistente știute sau neștiute, 3) tratamentelor fantasmagorice (băbești, homeopate, uleiuri), 4) lipsei de educație medicală. De multe ori sunt coroborate. Gripa predispune la suprainfecții, complicații, agravarea afecțiunilor cronice.

Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medicală, protecție.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole