Antena 3 CNN Externe Mapamond Epidemia de mpox, ”urgență de sănătate publică”. ”Există posibilitatea unei noi răspândiri la nivel internaţional și în afara Africii”

Epidemia de mpox, ”urgență de sănătate publică”. ”Există posibilitatea unei noi răspândiri la nivel internaţional și în afara Africii”

Agenţia sanitară a Uniunii Africane (Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor - CDC din Africa) va declara "probabil", săptămâna viitoare, "o urgenţă de sănătate publică" în contextul actualei epidemii de mpox ce afectează mai multe ţări de pe acest continent, a anunţat joi directorul instituţiei, relatează AFP.

O nouă tulpină de mpox - numită şi variola maimuţei - detectată în Republica Democratică Congo (RDC) în septembrie 2023 şi raportată ulterior în mai multe ţări vecine, suscită temeri cu privire la răspândirea virusului.

Declararea "urgenţei de sănătate publică", care va fi făcută "probabil" săptămâna viitoare, reprezintă o premieră pentru CDC Africa "din moment ce acest mandat ne-a fost încredinţat în 2023", a declarat jurnaliştilor Jean Kaseya, directorul instituţiei.

Decizia agenţiei continentale, care va permite în special eliberarea de fonduri şi implementarea unui răspuns la nivel continental, vine la o zi după anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind convocarea "cât mai curând posibil" a comitetului de urgenţă, pentru a stabili necesitatea decretării celui mai înalt nivel de alertă în faţa epidemiei.

"Având în vedere răspândirea mpox în afara RDC (Republica Democratică Congo) şi posibilitatea unei noi răspândiri la nivel internaţional în interiorul şi în afara Africii, am decis să convoc un comitet de urgenţă (...) pentru a mă sfătui dacă epidemia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Această calificare reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanşa OMS, iar directorul OMS este cel care o poate lansa pe baza recomandărilor comitetului.

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea sub-tulpinii de cladă I (Clade I) - a cărui nouă variantă este o mutaţie -, limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate.

În mai 2022, o epidemie globală, de care a fost responsabilă sub-tulpina de cladă II (Clade II) s-a răspândit în aproximativ o sută de ţări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali.

OMS a decretat apoi alertă maximă, în iulie 2022, în faţa acestui focar de cazuri în lume, alertă ce a fost ridică la mai puţin de un an, în mai 2023. Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri.

Însă, noua tulpină de mpox, detectată în RDC în septembrie 2023 şi numită "Clade Ib", raportată ulterior în mai multe ţări vecine, ridică temeri cu privire la răspândirea acestui virus.

"Clade Ib" provoacă apariţia unor erupţii cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile precedente au fost caracterizate prin erupţii cutanate şi leziuni localizate, pe gură, faţă sau organe genitale.

În RDC, până la 3 august, CDC au înregistrat 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte şi 455 de decese, respectiv o mortalitate de aproximativ 3%. 

Subiecte în articol: mpox OMS epidemie de mpox Variola maimuței
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile