Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Capitolul la care România stă foarte bine: "Centrala nucleară de la Cernavodă este disponibilă tot timpul"

Capitolul la care România stă foarte bine: "Centrala nucleară de la Cernavodă este disponibilă tot timpul"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:41 09 Feb 2024 Modificat la 17:41 09 Feb 2024

Energia nucleară este curată şi oferă siguranţă în ceea ce priveşte livrarea. În plus, este una dintre cele mai sigure modalităţi de a produce energie.

Cele două reactoare de la Centrala Nucleară de la Cernavodă se află pe primul loc din peste 440 centrale aflate în operare la nivel global, în ceea ce privește menținerea factorului de capacitate, în strânsă legătură cu operarea la cel mai înalt nivel de securitate nucleară și performanță.

Energia nucleară este unul dintre pilonii strategici pentru stabilitatea energetică și atingerea țintelor de decarbonare ale României. Dovadă stau şi crizele din ultimii ani, care au adus o presiune uriaşă pe sectorul energetic, în care energia nucleară și-a dovedit utilitatea.

"Centrala nucleară de la Cernavodă are o capacitate de productie foarte crescută, înseamnă că este rezilientă, este disponibilă tot timpul. Indiferent de condiții meteorologice sau de adversități.

A se vedea în pandemie, a reprezentat un pilon de baza pentru producția energiei electrice pentru populație și sprijinire", a spus Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Spre deosebire de combustibilii fosili, energia nucleară este una dintre cele mai curate surse. Motivul: nu produce emisii de gaze cu efect de seră. Iar la Cernavodă se produce în prezent o treime din energia fără emisii de carbon care este generată în sistem.

În România, energia nucleară asigură aproximativ 20% din necesarul energetic al ţării. Mai simplu spus, unul din cinci becuri din întreaga ţară funcţionează cu acest tip de energie. La nivel global, energia nucleară asigură 10% din consumul total.

Mai multe țări europene iau în calcul energia nucleară pentru a face faţă crizelor economice. În plus, este una dintre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește provocarea schimbărilor climatice. În Europa există centrale nucleare operaționale în 13 din cele 27 de state membre. Acestea furnizează aproximativ un sfert din totalul energiei electrice.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole